Sürgünde Geçen 20 Yıl

Sürgünde Geçen 20 Yıl

Avrupa’da yaşadığı yirmi yıllık sürgünün ardından ülkesine dönen Hozan Kawa, memleketi Muş’ta ailesi ve sevenleriyle bir araya geldi. 20 yıl önce çeşitli nedenlerle Avrupa’ya gittiğini belirten Kürt...

Avrupa’da yaşadığı yirmi yıllık sürgünün ardından ülkesine dönen Hozan Kawa, memleketi Muş’ta ailesi ve sevenleriyle bir araya geldi. 20 yıl önce çeşitli nedenlerle Avrupa’ya gittiğini belirten Kürt sanatçı Hozan Kawa, 21 Mart’ta Diyarbakır’da düzenlenen Nevruz programında sahne almak için Türkiye’ye geldiğini vurguladı. Kawa, 20 yıl önce Muş’tan çıktıktan sonra yaşadığı sürgünü, tarihi Diyarbakır Nevruzu’na katılmak üzere ülkesine geri dönerek sonlandırdı. Sanatçı kimi zaman yıllarca yaşadığı özlemi şarkılarına yansıtırken, kimi zaman Kürt halkının tarihindeki önemli gelişmeleri de aynı şekilde müziğe taşıyarak kısa sürede tanındı.

Kürt müziğine daha çocukluk döneminde ilgi duyduğunu söyleyen Kawa, “Artık kendi topraklarımızda yaşayamıyorduk. Baskılardan dolayı Avrupa’ya gitmek zorunda kaldık” dedi. Bir Kürt olarak Avrupa’da sürgünde yaşamanın birçok olumsuzluğu olduğunu dile getiren Kawa, bunun en başından kendi topraklarından uzakta yaşamanın verdiği bir ruh halinin geldiğini söyledi. Çözüm sürecinde karşılıklı atılan adımlara destek olmak için görevini yerine getirdiğini belirten Kawa, “20 yıl önce buradan uzaklara gittiğimizde, aynı şeyleri söylüyorduk. Dolayısıyla 20 yılımıza mal oldu, bedel ödedik. 20 yıl sonra karşılıklı atılan adımlarla çözüm sürecinin denkleminde bizler de sanatçı görevimizi yerine getirmek ve bu doğrultuda ilk adımımızı halkla bütünleştirmek adına, nevruzlara katılmak istedik ve halkımızla bir araya geldik” diye konuştu.

Programlara katıldıktan sonra memleketine gelip ailesi ve sevenleriyle bir araya geldiğini söyleyen Kawa, bundan sonra sık sık Muş’a geleceğini sözlerine ekledi.