Suriye'de anlaşma sağlandı !

Suriye'de anlaşma sağlandı !

Moskova'da BM yetkilisi ile görüşen Rus Bakan Lavrov Halep'te ateşkes ilan edilebileceğini söyledi.

Moskova'da BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'yı kabul eden Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Halep'te ateşkesin yakında açıklanacağını söyledi. Suriye'den teröristleri temizlemek için Türkiye'nin de yardımcı olması gerektiğini bildiren Lavrov, " Türkiye-Suriye sınırının kapatılması daha da acil bir hale geldi" dedi.

Suriye’de 90 muhalif grubun ateşkese hâlâ bağlı kaldığını söyleyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ılımlı muhaliflerin IŞİD ve Nusra Cephesi bölgelerinden uzak durması ve onlarla iletişimi kesmesi gerektiğini söyledi. Halep'te ateşkesin bir kaç saat içinde açıklanabileceğini duyuran Lavrov, ateşkesin ihlallerini izlemek için BM'nin lojistik desteğiyle Cenevre'de yeni bir merkez kurulacağını söyledi.

IŞİD'in ve Nusra Cephesi'nin ateşkese tabi tutulmayacağını belirten Lavrov, BM kanunlarına bağlı kalmayanların hedef alınacağının da altını çizdi.  Lavrov "Radikal muhalifleri destekleyen ülkeler" olarak tanımladığı ülkeleri de "Suriye halkının çıkarını gözetmeye" davet etti.

'TÜRKİYE'NİN EYLEMLERİ RUSYA'YI ENDİŞELENDİRİLİYOR'

Lavrov, Türkiye'nin Suriye topraklarına ateş açmasından da endişe duyduklarını söyledi. "Suriye topraklarına ateş açan, Suriye'de güvenli bölgeler oluşturulmasını talep etmeyi sürdüren ve bu ülkede askeri operasyon düzenlenmesi için çağrı yapan Türkiye'nin eylemleri Rusya'yı endişelendiriyor" ifadelerini kullanan Lavrov, ekledi: "Ancak gerçek siyasal çözümle ilgilenmeyenler ve bahislerini askeri çözüm üzerine oynayanlar böyle çağrılar yapar."

'HALEP'TE DE SESSİZLİK REJİMİ İLAN EDİLEBİLİR'

Suriye'nin Halep kentinde birkaç saat içinde 'sessizlik rejimi' ilan edilebileceğini de açıklayan Lavrov, "Bu kararın en yakın zamanında, hatta belki birkaç saat içinde ilan edileceğini umuyorum" diye konuştu. Ancak Lavrov, Halep'te silahların susturulmasını öngören bu uygulamanın IŞİD ve El Nusra için geçerli olmayacağını vurguladı.

Bu arada Lavrov, Rus ve ABD'nin Suriye'deki ateşkesi izlemek için Cenevre'de kuracağı ortak merkezin birkaç gün içinde çalışmaya başlayacağı bilgisini de paylaşıp, her iki ülkenin askeri yetkililerinin sahadaki spesifik gelişmeleri bu merkezde 'yüz yüze' görüşeceğini belirtti.

MİSTURA: MAYIS SURİYE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR AY OLACAK

Ateşkesin yeniden can bulması amacıyla Moskova’yı ziyaret etiğini söyleyen BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Lavrov ile görüşmesinin ardında 'Şiddeti Durdurma' anlaşmasının yeniden yürürlüğe gireceği hissine kapıldığını söyledi. Mayıs ayının Suriye için çok önemli bir ay olacağını, tüm tarafların kanunlara bağlı kalması gerektiğini söyledi.

Mayıs ayının Suriye için çok önemli bir ay olacağını söyleyen de Mistura, Halep'te ateşkesin sağlanmasının ardından yeniden insani yardım çalışmalarına başlanabileceğini söyledi.

De Mistura, Halep'te ateşkes sağlandığı takdirde,  ikinci turu Cenevre'de 27 Nisan’da sona eren Suriye görüşmelerinin yeniden devam ettirilebileceğini söyledi.

Suriye'de siyasi çözüme şans tanımak için Rusya ile ABD ‘Şiddeti Durdurma’ konusunda bir anlaşmaya varmıştı. 27 Şubat’ta yürürlüğe giren anlaşmanın ilk gününden itibaren ihlallere maruz kalmasına rağmen çatışmalar ve bombardıman yüzde 80-90 oranında düşmüştü. Ancak Cenevre’deki siyasi çözüm çabalarında istenilen ilerleme sağlanmaması ve muhaliflerin müzakerelere katılımını askıya almasıyla şiddet Halep'te yeniden ivme kazandı.