Suriye'de Siyasi Çözüm Çabaları

Suriye'de Siyasi Çözüm Çabaları

BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura:

BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye krizindeki taraflarla mayıs ayının başından itibaren birebir görüşme gerçekleştireceklerini, çatışmaların dondurulması planının ise sahadaki şartlar elvermediği için uygulamaya geçirilemediğini söyledi.

Mistura, kapalı toplantıda BM Güvenlik Konseyi üyelerine Suriye'deki diplomatik çözüm çabalarına ilişkin bilgi verdi. Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Mistura, siyasi çözüm çabalarının başarıya ulaşıp ulaşmayacağına ilişkin yeni bir şey söyleyemeyeceğini belirtti.

Cenevre Bildirisi'nden bu yana geçen üç yılda siyasi anlamda önemli bir ilerlemenin sağlanamadığını vurgulayan Mistura, gelecek ay başlayacak ikili görüşmelerde taraflar arasındaki farkların nasıl kapatılabileceğini test edeceklerini söyledi.

"Bu bir konferans ya da Cenevre-3 değil" diye konuşan Mistura, kendisi ve konuya taraf olan ülkeler ve Suriye'de çatışan taraflarla birebir müzakere gerçekleştireceklerini kaydetti.

Suriye halkının çektiği tarif edilmez acıların kendilerini "en uzak görünen çözüm ihtimalini" bile değerlendirmeye zorladığını vurgulayan Mistura, "Halep'te çatışmaların dondurulması planı sahadaki şartlar izin vermediği için henüz uygulamaya geçirilemedi ama halen masada" dedi.

Yeni müzakerelere mayıs ayının başında başlayacaklarını ifade eden Mistura, haziran sonuna kadar da temaslarının sonucunu BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a sunmayı umduğunu belirtti.

- DAEŞ çağrılmayacak-

Mistura gazetecilerin İran'ın görüşmelere çağrılmasının gerekçesini sormaları üzerine, İran'ın bölgede ve Suriye'de etkili bir ülke olduğunu kaydederek, "BM'nin ve benim İran da dahil olmak üzere tüm tarafları davet etmeye hakkımız var" diye konuştu. 

Toplantılara terör listesinde yer alan DAEŞ'in ise çağrılmayacağını anlatan Mistura, "Çağrılsalar da herhalde gelmezler" ifadelerini kullandı.

Gazetecilerin çatışmaların dondurulması planının işlemediğini belirterek, "Şu ana kadar neyi başardınız?" diye sormalarına üzerine Mistura, "Başarılı olup olmadığım konusundaki değerlendirmeyi Genel Sekreter yapar" dedi.

BMGK dönem Başkanı Ürdün'ün BM Daimi Temsilcisi Dina Kawar da, gazetecilere yaptığı açıklamada, tüm BM Güvenlik Konseyi üyelerinin Staffan de Mistura'nın çalışmalarını ve Cenevre Bildirisi temelindeki siyasi çözüm çabalarını desteklediğini söyledi.

Staffan de Mistura, BM'nin Kofi Annan ve El Ahdar el-İbrahimi'den sonra Suriye'ye atadığı üçüncü özel elçi olmuştu. Mistura, daha önce Esed'in Halep'te 6 haftalığına çatışmaları dondurmayı kabul ettiğini açıklamış ancak bu uygulama hayata geçirilememişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı