Suriyeli Çocuklar Judo Öğreniyor

Suriyeli Çocuklar Judo Öğreniyor

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nca pilot bölge seçilen Öncüpınar Konteyner Kentinde barınan çocuk ve gençler judo eğitimi alıyor- Judoda gösterdikleri başarılarla dikkati çeken çocuklar, savaş nedeniyle yaşadıkları psikolojik etkiden de kurtulmaya çalışıyor- Ö

KİLİS (AA) - KEMAL KARAGÖZ - Suriyeli sığınmacılar için çeşitli sosyal ve spor faaliyetlerini kamplara taşıyan Gençlik ve Spor Bakanlığı'nca pilot bölge seçilen Kilis'teki Öncüpınar Konteyner Kentinde barınan çocuk ve gençler judo öğreniyor.

İç savaşın 5. yılına girdiği Suriye'de yüz binlerce insan hayatını kaybederken, milyonlarca Suriyeli de ülkesini terk etmek zorunda kaldı. 

Suriyeli sığınmacılar için çeşitli sosyal ve spor faaliyetlerini kamplara taşıyan Gençlik ve Spor Bakanlığı, ilk uygulamayı pilot bölge olarak seçilen Öncüpınar Konteyner Kentinde başlattı. Konteyner kentte barınan 3 bin Suriyeli genç için Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile 7 federasyonun iş birliğinde haftanın 3 günü ikişer saat çeşitli sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler gerçekleştiriliyor.

Dünya Judo Federasyonu Başkanlığı'nca konteyner kentte yaşayan Suriyeliler için yollanan 350 judo elbisesi de Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Türkiye Judo Federasyonu tarafından gençlere ulaştırıldı.

Kurulan judo takımında 100'den fazla Suriyeli genç ve çocuğa konteyner kentteki sosyal tesiste 7 branşta, 10 antrenör eşliğinde eğitim veriliyor.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak aileleriyle konteyner kentte sığınan Suriyeli çocuklar, judoda gösterdikleri başarılarla adlarından söz ettirmeye başladı. Kahramanmaraş'ta düzenlenen illerarası bölgesel judo turnuvasına katılan Suriyeli çocuklar, takım halinde 3. oldu. 

 

- ''Böyle bir faaliyet dünyanın hiçbir yerinde yok"

 

Öncüpınar Konteyner Kent Sosyal Tesisler Birim Sorumlusu Seyfettin Çimen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sosyal tesislerden birini tamamen spor eğitimi için ayırdıklarını söyledi.

Tesislerde 8-15 yaş grubu çocuklarla gençlere eğitim verdiklerini dile getiren Çimen, şöyle devam etti:

''Judo, futbol, basketbol, voleybol, tekvando, güreş ve masa tenisi branşlarında verdiğimiz eğitimleri ilerleyen günlerde artırmayı hedefliyoruz. Yakın illerdeki turnuvalara Suriyeli öğrencilerimizi göndermeye başladık. Geçtiğimiz hafta Kahramanmaraş'ta düzenlenen turnuvada Suriyeli çocuklarımız birey olarak 3 gümüş ve 7 bronz madalya kazandı. Takım halinde de 3. oldular.''

Dünyada ve Türkiye'de sığınmacı kamplarında bu tarz bir faaliyetin olmadığına işaret eden Çimen, Suriyeli çocukları spor ve kültür faaliyetleri ile eğiterek savaş ortamındaki olumsuz psikolojiden kurtarmayı ve kendilerine güvenmelerini sağlamayı amaçladıklarını dile getirdi.

Sporla Suriyeli çocuk ve gençlerin sosyal hayata katılmalarını sağlamaya çalıştıklarını anlatan Çimen, "Şu ana kadar amacımıza ulaştığımızı düşünüyoruz. Başarılarımız devam edecek. Farklı branşlarda öğrencilerimizi yetiştirmeye devam ediyoruz. Diğer branşlardaki öğrencilerimizi de farklı illerdeki turnuvalara göndereceğiz. Suriyeli sporcularımızın büyük başarılar elde edeceğini düşünüyorum. Bu çocuklar içerisinde üstün yetenekli kişilerin olduğunu düşünüyoruz" dedi.

 

- "Suriyeli çocuklar istikrarlı bir şekilde devam ediyor"

 

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nde görevli antrenör Öner Ökkeş Buldum da konteyner kentte 6 aydan beri judo branşında antrenörlük yaptığını söyledi.

Konteyner kentte 100'den fazla Suriyeli öğrenciye judo branşında eğitim verdiğini dile getiren Buldum, sporcuların aktif bir şekilde çalıştığını belirtti. 

Suriyeli çocukları sosyalleştirmek, onları savaş psikolojisinden uzaklaştırmak amacıyla spora yoğunlaştıklarına işaret eden Buldum, "Yaklaşık 6 ay önce kurduğumuz judo takımına Suriyeli çocuklar istikrarlı bir şekilde devam ediyor" diye konuştu.

Kendilerine imkan sunan başta Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Remzi Arkaltı ve Vali Yardımcısı Ulaş Akhan'a teşekkür eden Buldum, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Suriyeli sporculara lisans çıkartılması halinde milli takıma sporcu yetiştirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

 

- ''Bu sporla ilk defa Türkiye'de tanıştım"

 

Sporculardan Muhammed Bedevi, 3 yıl önce ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığındıklarını söyledi.

Suriye'de daha önce judo yapmadığını ifade eden Bedevi, ''Bu sporla ilk defa Türkiye'de tanıştım. Çok mutluyum. Bize bu imkanları sağlayan Türk hükumetine çok teşekkür ederiz. Başarılı sonuçlar elde ettik. Eğer imkan sağlanırsa milli takım altında başarılı olmak istiyoruz'' dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı