Suriyelilerin sınırdışı edilmesi

Suriyelilerin sınırdışı edilmesi

İzmir Valisi "Suriyelileri sınır dışı edeceğiz" dedi. Soru işaretleri de çoğaldı..

Peki göçmenler hangi sınırdan ve nasıl ''dışarı'' edilecekler ?

İzmir’de son haftalarda sayıları hızla artan, neredeyse kentte boş park-bahçe bırakmayan Suriyeli göçmenlerin durumu sabah saatlerinde İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın yaptığı açıklamayla yeni bir boyut kazandı.

Vali Toprak “Göçmen kaçakçılığına ilişkin kentte bulunan Suriyelilerin sınır dışı edilmeleri için çalışma” başlatıldığını duyurdu. Vali’nin “sınır dışı edilecekler” açıklaması bölgedeki Suriyeli gerçeğini yeniden gündeme getirdi. Vali’nin; zaten ya Suriye sınırından ya da Ege ve Akdeniz üzerinden kente gelen göçmenlerin hangi yöntemle ve hangi sınırdan “dışarı” edilecekleri soru işaretlerine neden oldu.

a-447.jpg

YAKALANSALAR BİLE TÜRKİYE’DE KALMAYA DEVAM EDİYORLAR

Sözcü Muhabiri Gökmen Ulu, İzmir’deki Suriyelilerin izini sürdü. Türkiye’den, Yunanistan’a yapılan insan kaçakçılığını ve yakalanan Suriyelilere ‘ne olduğu’ araştırdı. Çıkan sonuç ise “Yakalanırsan Türkiye’de yaşamaya devam edersin” oldu.

GÜNDE 5 BİN KAÇAK

Turizm sezonunda insan kaçakçılığı Ege Denizi’nin güney kıyılarından çok kuzeyinde yoğunlaştı. Çeşme’den Çanakkale Babakale’ye kadar uzanan Kuzey Ege bölgesinden bir günde Yunanistan’a geçme teşebbüsünde bulunan kaçak sayısı yaklaşık 5 bin kişi. Ortalama rakamlara göre bunların 500′ü motor arızası, yakalanma korkusu gibi sebeplerle geri dönüyor, 3 bini Türk Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yakalanıyor, 1500′ü ise Yunanistan’a geçmeyi başarıyor.

1-20150805141135.jpg

JANDARMA VE POLİS YETERSİZ

Jandarma ve polis hem rutin asayiş işleri ile hem de mıntıkasındaki kaçak geçişleri ile mücadele etmek zorunda kalıyor. Ancak iş yükü çok fazla ve personel sayısı çok yetersiz halde.

YAKALANAN SURİYELİLERE NE OLUYOR

Türkiye’deki Suriyeliler yabancı bir ülkeye kaçmaya çalışırken yakalandığında ülkelerine gönderilmiyor. Yakalanan Suriyeliler hakkında para cezası kesiliyor. Ancak para cezalarının büyük bölümü tahsil edilemiyor. Daha sonra tanıtım kartlarının verildiği illere gönderiliyor ve serbest bırakılıyor. Hal böyle olunca Suriyeliler defalarca kaçma teşebbüsünde bulunmaktan kaçınmıyor.