''Suriye'nin yarıdan çoğu IŞİD'in elinde'

''Suriye'nin yarıdan çoğu IŞİD'in elinde'
Güncelleme:

IŞİD terör örgütünün Suriye'nin yarıdan çoğunu ele geçirdiği öne sürülüyor...

Muhaliflerin kurduğu Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, son olarak antik Palmira ve modern Tedmur kentlerini alan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün ülkenin yarısından çoğunu ele geçirdiğini açıkladı.

Örgütten yapılan açıklamaya göre dün geceki çatışmalarda 100'den fazla Suriye askeri öldü.

IŞİD militanlarının BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Palmyra kentinde, tarihi kalıntıların bulunduğu bölgeye girdiği bildiriliyor.

Militanların Palmira'yı tahrip etmelerinden kaygı duyuluyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi yetkilileri ise henüz tarihi eserlerin tahrip edildiğine dair bir bilgi almadıklarını açıkladı.

Gözlemevi'nden yapılan açıklamaya göre, IŞİD kent yakınındaki havaalanını, cezaevini ve istihbarat merkezini de ele geçirdi.

Suriye ordusu da kentteki askerlerini çekti.

'Tadmur'un nüfusu arttı'

BBC'nin Beyrut'taki muhabiri Jim Muir, Tedmur'da 70 bin civarında olan nüfusun, diğer çatışma bölgelerinden kaçanların akınıyla arttığını bildirdi.

Jim Muir, Suriye ordusunun çekilmesinin ardından IŞİD militanlarının tarihi kalıntıların bulunduğu alana girmesini engelleyecek hiçbir şeyin kalmadığını aktardı.

Palmira'daki yüzlerce heykel daha önce güvenli bölgelere taşınmış, fakat antik kalıntılar için herhangi bir şey yapılamamıştı.

Suriye Eski Eserler Müdürü Mamun Abdülkerim, "Bu bütün dünyanın savaşıdır" diyerek ABD öncülüğündeki askeri koalisyona, IŞİD'in antik kenti yıkmasını engelleme çağrısı yaptı.

Antik eserler tahrip ediliyor

Birinci ve ikinci yüzyılda Roma İmparatorluğu döneminden kalma sütunlu yolları ve tapınaklarıyla tanınan Palmira, antik çağın en önemli kültür merkezleri arasında yer alıyor.

IŞİD militanları, daha önce Irak'ta aralarında Hatra ve Nimrud’un da bulunduğu antik kentleri yağmalayarak yıkmıştı.

UNESCO Başkanı Irina Bokova da gelişmeleri kaygıyla izlediklerini söyledi.

Bokova, "Savaş Ortadoğu'nun en önemli kentlerinden birini ve sivil nüfusunu tehdit ediyor" dedi.

29470509.jpg

Palmira ve Tedmur, Suriye'nin doğusundaki Der-ez-Zor kentiyle başkent Şam arasında stratejik bir noktada yer alıyor. Palmira, zengin gaz yataklarının bulunduğu bölgeye de yakın.

ABD Irak’a füze gönderiyor

Öte yandan, ABD Irak'ın Ramadi kentinin de IŞİD'in eline geçmesinin ardından Bağdatyönetimine 1000 tanksavar füzesi gönderdiğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Ramadi'nin düşmesinin Washington'u, militanlara karşı stratejisini "itinayla gözden geçirmeye" iteceği belirtildi.