Suriye'nin yarısı IŞİD'in elinde !

Suriye'nin yarısı IŞİD'in elinde !
Güncelleme:

Antik Palmira kentine giren IŞİD, Suriye’nin yarısından fazlasına hakim duruma geldi.

ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin aylardır süren hava operasyonlarına rağmen Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının Suriye ve Irak’taki ilerleyişi sürüyor. Suriye’de stratejik öneme sahip antik Palmira kentini alan IŞİD artık ülkenin yarısından fazlasını kontrol ediyor.

 Son olarak Irak’ta Anbar vilayetinin başkenti Ramadi’de kontrolü ele geçiren IŞİD, Suriye’de de ilk kez Devlet Başkanı Beşar Esad’a bağlı ordugüçleriyle çatıştı. Günler süren çatışmaların ardından militanların, Humus ve başkent Şam’ın dahil olduğu hükümet güçlerinin kontrolündeki bölgenin stratejik noktaları arasında sayılan Palmira kentinde kontrolü ele aldı. IŞİD kent yakınındaki havaalanını, cezaevini ve istihbarat merkezini de ele geçirdi. Kenti kaybeden Suriye ordusu çekilmeden önce sivillerin bir bölümünü tahliye etti.

1-271.jpeg
 
Yağma riski

 
Militanların, BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Palmira’daki eserleri daha önce olduğu gibi tahrip etmesi ya da karaborsada satmasından endişe ediliyor. IŞİD militanları, daha önce Irak ve Suriye’de çok sayıda sit alanını yağmalamış ve binlerce yıllık eserleri parçalarken çektikleri görüntüleri internette yayınlamıştı. Suriye’deki antik kentlerden sorumlu yetkili MamunAbdülkerim, IŞİD’in kenti ele geçirmesinden önce yüzlerce heykel ve tarihi eseri tahliye ettiklerini, ancak yine de geride çok sayıda eser kaldığını belirtti. 
 
Paris’te konferans
 

Fransa Hükümet Sözcüsü Stephane Le Foll, 2 Haziran’da başkent Paris’te Suriye ve Irak’la ilgili uluslararası konferans düzenleneceğini duyurdu. Le Foll, Irak ve Suriye’de durumun giderek kötüleştiğini vurgularken, 24 ülkeden dışişleri bakanlarının katılacağı uluslararası konferansta bu iki ülkedeki son durumun ele alınacağını söyledi. Konferansa ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de katılacak.
 
90 ülkeden militan var
 
Suriye’de beşinci yılına giren iç savaşta ülkenin büyük bölümünde hakimiyet kuran IŞİD’e dünyanın dört bir yanından cihatçı katılmayı sürdürüyor. Bağımsız kaynaklar, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 90’ı aşkın ülkeden örgüt saflarına Suriye ve Irak’ta savaşmak için erkek ve kadınlar geldiğini belirtiyor. Tahminlere göre örgütün 16 ila 17 bin arasında yabancı kökenli militanı bulunuyor.
 
İnfazlar başladı
 
Son 2 gün içerisinde 100’den fazla Suriye askerinin IŞİD militanlarınca öldürüldüğü belirtilirken, sosyal medyada sokak ortasında kurşuna dizilmiş ve başları kesilmiş askerlerin fotoğrafları yayınlanmaya başladı.