Sürücüler müjde! Dava açarsanız...

Sürücüler müjde! Dava açarsanız...

Yargıtay'ın verdiği bir karar ile, binlerce radar cezasına iptal yolu açıldı.

Gazeteport'un edindiği bilgiye göre, Bu karar sonucu, ''Dikkat, bu yolda radarla hız kontrolü yapılmaktadır'' biçiminde uyarı levhası olmayan yerlerde, hız ihlali cezası verilemeyecek ve verilmiş olan cezalar da iptal edilebilecek.
 
Yargıtay kararı Manisa’nın Alaşehir ilçesinde yaşanan radar cezası nedeniyle alındı. Ceza kesilen yolda ''Dikkat Radarla Hız Kontrolü yapılmaktadır'' biçiminde bir uyarı levhası olmadığı, ancak F.A. adlı sürücüye hız sınırını aştığı gerekçesiyle 343 lira ceza kesildiği belirtildi.
 
Sürücü cezanın iptalini istedi ve Alaşehir Sulh Ceza Mahkemesi de ceza kesilen yerde radar işareti olmadığı ve uyarı yapılmadığı gerekçesiyle cezayı iptal etti. İtiraz üzerine konu Yargıtay'a geldi. Yargıtay 12. Ceza Dairesi, mahkemenin kararını yerinde buldu.
 
Kararda idarenin eylem ve işlemlerinin önceden tahmin edilebilir olması gerektiği vurgulandı. İdarenin görevinin, bireylerin kuralları ihlal etmesini bekleyip cezalandırmak yerine, kurallara uygun davranma alışkanlığını geliştirmek olduğu da belirtilerek ''Ceza vermek amacıyla bilgilendirme yapmadan kural ihlali yapılmasını beklemek, sürücülere tuzak kurmak anlamına gelir" denildi.