Suudi Arabistanda kabine ve devlet kurumlarında değişiklik

Suudi Arabistanda kabine ve devlet kurumlarında değişiklik

Kral Selman, kabine değişikliğine giderek, vefat eden Kral Abdullah'ın atadığı 6 bakanın yanı sıra önemli kurumlardaki bazı yetkililerin görevine son verdi

RİYAD (AA) - Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in, kabine değişikliğine giderek, eski Kral Abdullah'ın yaklaşık 2 ay önce atadığı bazı bakanları görevden aldığı bildirildi. 

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın haberine göre, Kral Selman, Kültür ve Enformasyon, İslami İşler, İletişim ve Bilgi Teknolojileri, Sosyal İşer, Tarım ve Sağlık bakanlarının görevine son verdi. 

Bunun yanı sıra yaşamını yitiren Kral Abdullah'ın oğulları Mekke Emiri (Valisi) Meşal ile Riyad Emiri Türki'yi azleden Kral Selman, diğer oğlu Milli Muhafız Bakanı Mutib'in görevinde ise değişikliğe gitmedi.  

Devletin kritik noktalarına da yansıyan bazı değişiklikler çerçevesinde, Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Bender bin Sultan'ın görevine son verildi.

Özel Danışmanı ve Savunma Bakanlığına oğlu Emir Muhammed'i atayan Kral, Suudi Arabistan tarihinde bir ilk olan, Kral Abdülaziz'in torunlarından İçişleri Bakanı Muhamed bin Nayif'i (56) veliaht olarak ilan etti. 

Ülkenin ekonomi kurumlarında yapılan revizyonlar çerçevesinde ise Kral, "Ekonomi ve Kalkınma Konseyi"nin kurulmasını kararlaştırırken, bu alandaki kurumlarda önemli konumlara sahip bazı yetkililerin görevlerinde değişiklik yaptı.

Kral Selman, bu çerçevede Sermaye Piyasası Kurumu Başkanı Muhammed Al eş-Şeyh'in yerine Muhammed el-Cedan'ı atadı. 

Kral ayrıca, devlet memuru, emekli, öğrenci ve engellilere 2 aylık ikramiye verilmesi ile elektrik ve su hizmetleri projeleri için 20 milyar Riyallık (5,33 milyar dolar) bütçe ayrılması talimatı verdi.

Toplam 34 yeni karara imza atan Suudi Arabistan Kralı Selman, bu çerçevede aralarında Ulusal Güvenlik Konseyi, Siyasi Eğitim Yüksek Komitesi, Yüksek Ekonomi Konseyi'nin de bulunduğu 12 komite ve konseyi kaldırdı.