Suudi Arabistan’daki Türk okullarında bilim ve kültür şenliği

Suudi Arabistan’daki Türk okullarında bilim ve kültür şenliği

Suudi Arabistan’da faaliyet gösteren Türk okulları arasında her yıl düzenlenen “Bilim, Sanat ve Kültür Şenliği”nin dördüncüsü bugün yapıldı.

Suudi Arabistan’da faaliyet gösteren Türk okulları arasında her yıl düzenlenen “Bilim, Sanat ve Kültür Şenliği”nin dördüncüsü bugün yapıldı.

Şenlik, bugün ülkenin Yemen sınırındaki Suudi Arabistan’ın en önemli sayfiye şehirlerinden biri Abha’da gerçekleştirildi. Türk şehitliği, Osmanlı’dan kalma kale ve köprü gibi Türk eserlerine de sahip Abha’daki programa Suudi Arabistan’da Türk Büyükelçiliği’ne bağlı eğitim ve öğretim yapan Riyad, Cidde, Mekke, Medine, Tebük, Damam, Taif ve Abha Türk okullarının tamamı katıldı.

Şenliği, Türkiye’nin Suudi Arabistan Büyükelçisi Ahmet Muhtar Gün, eşi Pınar Gün, Eğitim Müşaviri Hamza Şahin, eşi Hacer Şahin, okul müdürleri, idarecileri, okul yönetim kurulu üyeleri, öğretmenler ve aileleri ile Suudi Arabistan’ın çeşitli şehirlerinden gelen öğrenci ve velilerden oluşan yaklaşık bin kişi izledi.

Programda Abha Uluslararası Türk Okulu Müdürü Cemal Şahin, Eğitim Müşaviri Hamza Şahin ve Büyükelçi Ahmet Muhtar Gün birer konuşma yaptı. Konuşmasında programın amacının okulları başarı sıralamasına koymak olmadığını söyleyen Eğitim Müşaviri Hamza Şahin, “İşin esprisi şenliktir, eğlenmedir, eğlenirken öğrenmedir.” dedi. Büyükelçi Ahmet Muhtar Gün ise konuşmasında programın Suudi Arabistan’da bulunan 8 Türk okulunun bir araya gelmesine, kaynaşmasına vesile olduğunu söyledi. “Bu program benim için bir aile topluluğudur.” diyen Gün, Suudi Arabistan’da Türk okullarına izin veren yetkililere teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.

Açılış konuşmalarının ardından okullar arası bilgi yarışmasına geçildi. İlköğretim birinci ve ikinci kademe, lise olmak üzere üç kategoride yapılan yarışmalar oldukça çekişmeli geçti. Takımlarını uzun süre coşkulu tezahüratlarla destekleyen öğrenci ve veliler heyecanın daha da artmasına sebep oldu.

Bilgi yarışmasında Riyad Uluslararası Türk Okulu ilköğretim birinci kademe ve lise kategorilerinde birinci olurken, ilköğretim ikinci kademede ise birinciliği Cidde Uluslararası Türk Okulu ile paylaştı.

Program, öğleden sonra halkoyunları ekiplerinin sahne alması ile şenlik havasına büründü. Okulların çeşitli yörelere ait oyunları Suudi Arabistan’da adeta Türkiye rüzgârı estirdi. İzleyicilerin coşkulu alkışlarla katıldığı gösterilerde okulların halkoyunu ekipleri hem eğlendiler hem de yarıştılar. İlköğretim birinci kademede Cidde Türk Okulu Artvin Yöresi oyunu ile birinci olurken, lise kategorisinde ise Medine Türk Okulu Kırklareli Yöresi oyunuyla ipi göğüsledi.

Yine şenlik çerçevesinde yapılan “Çanakkale Zaferi” konulu maket yarışmasında Riyad Uluslararası Türk Okulu’ndan Muhammet Salih Eravcı birinci gelerek bir adet dizüstü bilgisayar kazandı. Ayrıca açılan stantlarda okullar kendilerini tanıtırken öğrencilerin hazırladığı ilginç projelerden de örnekler sergilediler.

Yarışmalarda derece alan öğrencilere ödüllerinin verilmesi ile devam eden programda son olarak şenlik sponsorlarına teşekkür plaketi verildi. Büyükelçi Ahmet Muhtar Gün ve eşi Pınar Gün programı sonuna kadar takip ederek Türk toplumunun coşkusuna ortak oldu. Türkiye’den giden 12 öğretmen ve 100 öğrenci ile programı hazırlayan Abha Uluslararası Türk Okulu büyük takdir topladı.
CİHAN