Tahir Elçi Meclis'te..

Tahir Elçi Meclis'te..

64. Hükümet Programı görüşmelerine başlanırken, HDP'li vekiller Tahir Elçi'nin fotoğraflarını TBMM'deki sıralarının üzerine koydu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bugün 64'üncü Hükümet Programı görüşmelerine başlandı. Halkın Demokrasi Partisi (HDP) milletvekilleri, sabah saatlerinde vurularak öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin fotoğraflarını TBMM'deki sıralarının üzerine koydu.

TBMM hükümet programını görüşmek üzere toplandı. TBMM Genel Kurulu’nu açan TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Diyarbakır’da yaşanan saldırıda hayatını kaybeden Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ve şehit olan polise Allah’tan rahmet diledi.

5659bbc6c03c0e3c9c3d0b47.jpg
HDP Mardin Milletvekili Ali Atalan, elinde Tahir Elçi'nin fotoğrafı ile geldiği kürsüde milletvekili yemini etti.

AK PARTİ MİLLETVEKİLİ ENSARİOĞLU: DİYARBAKIR'IN HUZURU HEDEF ALINMIŞTIR
AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehmet Galip Ensarioğlu da Elçi'nin hayatını kaybettiği, bir polisin de şehit olduğu saldırıyla ilin huzurunun hedef alındığını söyledi.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, Ensarioğlu, yaşamını yitiren Elçi’nin, her kesimin itibar ettiği değerli bir hukuk adamı olduğunu belirterek, ölümünün herkesi derinden üzdüğünü ifade etti.

Ensarioğlu, "Tabii Tahir Elçi olayı bir tesadüf müydü, çatışma ortasında mı kaldı, yoksa bilerek mi hedef alındı... Yani özellikle 15-20 gün önce sarf ettiği sözlerden dolayı tutuklama talebi ve kendi kişiliğinden kaynaklı durumu itibarıyla da hedef alınmış da olabilir. Ama çatışmanın arasında tesadüfen de yaşamını yitirmiş olabilir. Bunları söylemek için henüz erken. Ama her ne olursa olsun bütün Diyarbakır'ın huzuru hedef alınmıştır, bütün Diyarbakır hedef alınmıştır bu saldırıda" ifadesini kullandı.

Sur içinde 15 günü aşkın süredir barikatlarla, öz yönetim ilanlarıyla ve ağır silahlı görüntülerle devletin operasyona tahrik edildiğini dile getiren Ensarioğlu, "Bizler de bütün kesimlerle görüşerek, operasyonsuz bu işi çözer miyiz, çünkü sivil alanda insanlar öldüğü zaman siviller zarar görebiliyor, ölümlerin önüne geçebilir miyiz, bunun gayreti içindeydik" dedi.

'ELÇİ BİR DUYARLILIK İFADE ETMEK İÇİN ORADAYDI'
Ancak iki gün önce yaşanan kısa süreli bir çatışmada tarihi köprünün ayağının zarar gördüğünü anımsatan Ensarioğlu, şunları kaydetti:

"Bugün Tahir Elçi, Baro olarak bu duyarlılığı, tarihi mekanların çatışmalarda zarar görmemesiyle ilgili bir duyarlılık ifade etmek için oradaydı. Kendilerinin bulunduğu yerin hemen ilerisinde barikat vardı, YDG-H'lilerin barikatı çok kısa mesafede. Geride de sokak girişinde bir polis aracı, aynı zamanda onların basın açıklaması yaptığı sırada taranarak bir polis şehit ediliyor. O olayın olduğu anda da barikatın gerisinden polislere doğru ateş açılıyor, grubun içindeki sivil polislere. Yani o basın açıklamasını takip eden ve korumakla görevli polislere ateş açılıyor. Tahir Elçi, tam da bu çatışmanın ortasında yaşamını yitiriyor. Bu kimin kurşunuyla, bilerek mi, bilmeyerek mi, bütün bunları ifade etmek için henüz erken ama olay bütün açıklığıyla ortaya çıkarılacak. Hemen Sayın İçişleri Bakanı'mızın da açıklamasında bölgeye müfettişler gönderildi, soruşturma başlatıldı. Net bir şekilde ortaya çıkarılacağı ifade edildi."