Taksim kazısı durduruldu

Taksim kazısı durduruldu

Taksim'deki kazıda tarihi bir kemerin bulunması sonucunda geçici olarak durduruldu.

Taksim'i yayalaştırma projesi kapsamında yürütülen çalışmalar, Cumhuriyet Caddesi'nde tarihi bir kemerin bulunması sonucunda geçici olarak durduruldu.

Osmanlı dönemine ait olduğu düşünülen taş duvar ve duvara bağlı kemerin bulunmasının ardından Arkeoloji Müzesi'nin tarihi eseri korumaya alması bekleniyor.

Bu tür durumlarda, 2863 sayılı Kültür Varlıklarını Koruma Yasası uyarınca kazı faaliyetinin durması ve arkeologların tarihi eseri ortaya çıkarma amaçlı çalışmalara başlaması gerekiyor. Bunu takiben Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun "yerinde koruma" ya da "kaldırarak koruma" doğrultusunda karar alması bekleniyor. Prosedüre göre Koruma Kurulu'nun alacağı karar, inşaat projesinin durdurulmasını ya da başka bir yere naklini de içerebilir.

1.20130226090613.jpg

Ancak AKP hükümetinin Koruma Kurulu'na dair tutumu, gerekli prosedürün işletilmesi konusunda endişe doğuruyor. Nitekim geçtiğimiz Kasım ayında İstanbul 2 No'lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, Taksim'de yürütülen kazı çalışmasının İstanbul Arkeoloji Müzesi yetkililerince elle yapılması gerektiğini açıklamış, ancak eski Kültür Bakanı Ertuğrul Günay kazıların arkeolog nezaretinde iş makineleriyle yapılmasına karar vermişti.