Taksim Meydanı'na gizli proje

Taksim Meydanı'na gizli proje

Yıllardır tartışılan Taksim Meydanı'na cami gerçek oluyor.

Mimar Ahmet Vefik Alp 'gizli proje'yi ilk kez Türkiye'nin Nabzı'nda açıkladı. Habertürk'te Türkiye'nin Nabzı programına katılan Mimar Ahmet Vefik Alp projeyi ilk kez açıkladı.

Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp 'gizli proje' dediği proje hakkında şu açıklamayı yaptı:

'2 yıl evvel Taksim Camii Sanat ve Kültür Vakfı bize bir görev verdi. Taksim'e bir cami yapılması konusunda yetki verdi. 2 sene çalışıldı, 5 proje hazırlandı. Bir tanesi öne çıktı. Projelerden ikisini biz hazırladık. Sonunda bir tanesi öne çıktı. Yerini de söyleyeyim: Sular İdaresi diye bildiğimiz, şimdi sergi alanı olarak kullanılan binanın arkasında bir otopark var. Hatta ucunda çiçekçiler var. Arsa orası ve çok küçük bir arsa... 2500 metrekare...

İlk günden vakfa şunu söyledim, ki bu vakıf eskiden dernekti başkanı da Sayın Başbakan'dı. 'Ben Sinan kopyası çizmem' dedim. Çağının teknolojisini, gelenek ve göreneğini yansıtıyorsa mimari değerlidir. Sadece bir cami olarak görmedik, bir kültür merkezi olarak gördük. Dinler tarihi müzesi var. Yahudilik, Hristiyanlık ve Müslümanlığın tanıtıldığı bir medeniyetler beşiği. Turistlerin de gezebileceği, dinlerin nasıl oluştuğunu görebileceği bölümler var. Bu projede çağdaş bir yorum getiriyorum. Belki cami mimarisinde yeni bir ekol yaratılıyor. Sinan bugün yaşasaydı nasıl bir yorum yapardı, diye düşündük.

Şuna dikkat ettik: Bugünkü teknoloji, değerler hakim olacak. Ama caminin de geleneksel görüntüleri kaybedilmeyecek. Beyoğlu Belediye Başkanımız, Büyükşehir Belediye Başkanımız, Müftümüz, milletvekilleri projeyi gördü. Şu anda Sayın Başbakan, Vakıf Başkanı'nın konuyu değerlendirmesini bekliyor.

Taksim'e cami isteyenler var istemeyenler var. Bu konulara girmek istemiyorum. Ama yurtdışında tanınmış hocalarla paylaştık çok iyi not aldık. Bu projenin ideolojik kavgalar arasında harcanması beni çok üzer.'

BAKAN: TAKSİM'E CAMİ PROJESİ ELİMZE ULAŞMADI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul Finans Merkezi inşaatına önümüzdeki 2 ay içinde başlamayı hesap ettiklerini bildirdi.

Bayraktar, Divan Kuruçeşme'de İstanbul'daki üniversitelerin çevre, mimarlık ve inşaat bölümlerinin başkanları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle ''Kentsel Dönüşüm ve Çevre Buluşmaları'' kapsamında bir araya geldi.

Toplantıda gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bayraktar ''Taksim'e cami projesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Taksim'e cami yapılmalı mı?'' sorusuna ''Taksim'de bir proje var. Taksim'deki trafik hareketinin yer altına indirilmesi projesi var. Cami yapılmasıyla ilgili bize ulaşan bir şey yok. Başbakanımıza böyle bir takdim olsa bana gönderirdi. Bana gönderilen bir şey yok. Şu anda benim elime böyle bir proje gelmedi. Gelirse Taksim'e uyuyor mu, uymuyor mu bakarız'' karşılığını verdi.

Bayraktar, ''Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Yasa Tasarısı'' hakkında bazı beklentiler oluştu. 2/3 çoğunluk deniliyor. Bağdat Caddesi'nde oturan vatandaş, 'Apartmanda 2/3 çoğunluk sağlarsak binamız yıkılabilir' diye düşünüyor. Buna açıklık getirir misiniz?'' sorusunu da şöyle cevaplandırdı:

''Riskli bina olması lazım. Böyle bir niteliklikli çoğunluğun kararıyla olmaz. Fakat diyelim ki bina riskli bina ve yıkılmış. Esas gayemiz riskli binaları yıkmak. Yıkıldıktan sonra veya riskli bina ise bakanlık, belediye ve valilik tarafından tespit edilmişse 2/3 çoğunlukla her türlü tasarrufta bulunabilecekler. Mahkeme yolu açık ama yürütmeyi durdurma kararı verilmemesi için dünyadan örnekler hem de Türkiye'den örnekleri yasaya koyduk. Burada bu işin yürümesi lazım. Önümüzdeki süreçte bizim önümüzü kesecek en çok sıkıntılı şey eleştiriler değil, açık gözler.''

''Tasarıya askeri alanlar da dahil edilecek mi?'' sorusu üzerine de Bayraktar, askeriye tarafından kullanılmayan ve kullanılmadığı tespit edilen alanların bu kapsamda değerlendirilmesinin söz konusu olduğunu dile getirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ''Kanun hükmündeki kararnamede Genelkurmay'a tahsis edilen araziler değerlendirildiği zaman buradan gelecek gelir Genelkurmay'a verilmek zorunda. Çok ciddi meblağlar çıktığı için bu kanun kapsamında değerlendirmek, uygun görüş almak, alınmak suretiyle bu alanlar rezerv konut alanı, kentsel alan olarak değerlendirilebilir'' dedi.

Bayraktar, İstanbul Finans Merkezi'nin maliyeti ve ne zaman faaliyet geçeceği konusundaki soruya da ''Önümüzdeki 2 ay içinde inşaatına başlamayı hesap ediyoruz. İlk kullanılma izninin de 2,5 yıl alacağını tahmin ediyoruz'' diye cevap verdi.

Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum da finans merkezinin yaklaşık 800 bin metrekare alana sahip, 2,5 milyon metrekare inşaat alanına sahip bir alanının olduğunu belirterek ''Bunun 2,5-3 milyar dolarlık bir bir proje olacağını düşünüyoruz. Bu yıl içinde inşaata başlayacağız. Protokol hazırlandı. 3 yıl içinde bitirilmesi planlanıyor'' dedi.