Talepleri reddedildi

Talepleri reddedildi

Ermenilerin BM binası bitişiğine yapılmasını istedikleri anıt ile ilgili talep reddedildi.

Cenevre Kanton Yönetimi'nin, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını konu alan anıtın BM binası bitişiğine yapılması talebini reddettiği iddia edildi

Cenevre Kanton Yönetimi'nin, 1915 olaylarına ilişkin  Ermeni iddiaları konusunda Cenevre'dekiBirleşmiş Milletler (BM) binası  bitişiğine anıt yapılması talebini reddettiği iddia edildi.

Neue Züricher Zeitung gazetesinin haberine göre, Cenevre'deki Ermeni  anıtına karşı Türkiye'nin baskısı etkisini gösterdi.

Haberde, Kanton yönetiminin, Cenevre Belediyesi'nin BM binası  bitişiğindeki Arianna Parkı'na yapılmasını istediği anıt için yeni bir yer  araması talebinde bulunduğu kaydedildi.

Ermeni iddialarına ilişkin Cenevre'de bir anıt yapılması tartışmasının  yedi yıldır devam ettiği anımsatılan haberde, anıtın yapılması için Ermeniler ve  Cenevre belediyesine karşı Türkiye veİsviçre Dışişleri Bakanlığı'nın (EDA)  mücadele verdiği ifade edildi.

Anıta inşa iznini kanton yönetiminin vermesi gerektiğine işaret edilen  haberde, Cenevre Kantonu Başkanı Francois Longchamp'ın proje için destek  vermesine rağmen, projenin daha az dikkat çekecek bir yere kaydırılmasını talep  ettiği öne sürüldü.

Anıtın ilk olarak eski şehir merkezinde yapılması planlanmış ancak  anıt koruma kurumunun vetosu üzerine anıtın şehir merkezine yapılması  engellenmişti.

Son kararın Ermenilerin tepkisini çekeceği belirtilen haberde,  Türkiye'nin, anıtın inşasını engellemek amacıyla tüm kanalları kullandığı, Türk  diplomasisinin her türlü alanda devreye girerek belediye, kanton, BM ve hükümetle  temas kurduğu kaydedildi.