• Haber3 FaceBook
  • Haber3 Twitter
  • Haber3 Friendfeed.com
  • Haber3 RSS
  • IMKB
  • 59.662
  • Dolar
  • 1,7675
  • Euro
  • 2,3245
  • Altın
  • 653,05
  • Ankara : 0 °C
  • İstanbul : 1 °C
  • İzmir : 5 °C
  • Adana : 8 °C
  • Antalya : 7 °C
  • Diyarbakır : 0 °C
Çerkezler ve Lazlar da anadil için karar aldı
Yarın İstanbul'a kar geliyor
Bu okulda verem kol geziyor !
Şırnak'ta 15 terörist öldürüldü
Yazıyı küçült/büyüt :Yazıyı küçültYazıyı büyüt

Tam gün yasası kabul edildi !

Tam gün yasası kabul edildi !
Sağlık çalışanlarının tepki gösterdiği "Tam Gün" yasa tasarısı Meclis'ten geçti.
21 Ocak 2010 / 16:52

HABER3.COM

AK Parti'nin hazırladığı ancak sağlık çalışanlarının tepkisine yol açan tam gün yasa tasarısı TBMM'de kabul edildi.

Sağlık çalışanları tam gün yasasına karşı sokaklara dökülerek tepkilerini göstermişti.

Kamuoyunda ''Tam Gün Yasa Tasarısı'' olarak adlandırılan, Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
 
YASA NELER GETİRİYOR ?

Yasaya göre, personelin katkısıyla elde edilen döner sermaye gelirlerinden personele bir ayda yapılacak ek ödemenin tutarı, ilgili personelin bir ayda alacağı aylık (ek gösterge dahil), yan ödeme ve her türlü tazminat (makam, temsil ve görev tazminatı ile yabancı dil tazminatı hariç) toplamının; klinik şefleri ve şef yardımcıları ile uzman tabip kadrosuna atanan profesör ve doçentlerde yüzde 800'ünü geçemeyecek.

Bir Doktor hem özel muayenehane, hem de kamu hastanelerinde çalışılamayacak. Bu düzenlemeye askeri doktorlarla üniversite hastanelerinde çalışan doktorlar da dahil olacak.

Kamuoyunda tartışma yaratan yasa taslağına göre, doktorlara tercih yapmaları için 6 ay süre verilecek. Kısmi çalışmaya son verileceğinden sağlık personelinin haftalık çalışma süresi, memurlarda olduğu gibi 40 saatle sınırlandırılacak.

MAAŞA DÜZENLEME

Özel muayenehanesini bırakıp da kamuda çalışmaya karar veren hekimlerin mali hakları, yeniden düzenlenecek. 1. derecedeki uzman tabip, tabip, diş hekimi, Tıpta Uzmanlık Tüzüğü’nde belirtilen dallarda uzmanlık belgesi alanlar veya bu dallarda doktora yapmış olanların ek göstergesi 3000’den 4800’e, 8. derecede görev yapanların ise 800’den 1750’ye yükselecek.

ASKERİ HEKİMLER

Askeri hastanelerde döner sermayeden personele ek ödeme yapılamadığından, askeri hekimlere "tam gün sağlık tazminatı" adıyla ödeme yapılması da hükme bağlanıyor. Tazminatın miktarı, rütbeye göre brüt maaşın yüzde 30 ile yüzde 15’i arasında değişen oranlarda olacak.

İŞYERİ HEKİMLİĞİ

Hekimlerin hem kamuda, hem özel sektörde çalışmasına son verilmesi nedeniyle 50’den fazla işçi çalıştıran işyerlerinde istihdamı zorunlu olan "işyeri hekimi" bulmakta zorluklar yaşanmaması için de düzenlemeler yapıldı. Buna göre işverenin, işyeri hekimliği hizmetlerini, Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarından hizmet alınmasına da imkan tanınacak.

SAHTE DOKTORLAR

Diploması olmadığı halde hangi suretle olursa olsun hasta tedavi eden veya tabip unvanını takınan kişi, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 1000 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak. Serbest meslek icra etme ve özel sağlık kuruluşlarında çalışma yasağı bulunduğu halde, bu yasağa aykırı hareket eden tabipler hakkında 25 bin, bir yıl içerisinde tekerrüründe 50 bin Türk Lirası idari para cezası verilecek. Bu kişileri istihdam eden özel sağlık kuruluşuna da 50 bin Türk Lirası idari para cezası verilecek, aynı fiilin bir yıl içerisinde tekerrüründe 100 bin Türk lirası idari para cezası uygulanacak ve kuruluşun ruhsatı geri alınacak.

Özel muayenehaneye hasta yönlendirme söylentileri

Yasa taslağının gerekçesinde, doktorların tüm mesailerini kendi kurumuna ayırmaması sonucu, kamu hizmetlerinin layıkiyle sunulmasını engellediğine ve hastaların memnuniyetsizliğine yol açtığına dikkat çekildi. Gerekçede, şu görüşlere yer verildi:

"Toplumda serbest çalışılan muayenehanelere hasta yönlendirildiği söylentileri yaygınlaşmış ve bu da kamu hastanelerimize olan güvene ve hekimlerimizin saygınlığına gölge düşürür hale gelmiştir. Son dönemde, performansa dayalı ek ödeme sistemi ile birlikte serbest çalışmaya son verilmesi, bu tür istenmeyen olayları son derece azaltmış ise de, bu tasarının kanunlaşması ile tamamen ortadan kalkacağı kesindir."

Gerekçede, halen hem kamu ve hem özel sektörde çalışmakta olan hekim kadrosunun yüzde 38’inin kendi tercihleri ile ya kamuda ya da özel sektörde çalışmaları konusunda karar vermeleri gerektiği belirtildi.

2954
 
Foto-Galeriler
YAZARLAR
Haber3Group © 2001-2012 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz.

Yazılım & Teknik Destek: CM Bilişim