Tamindir yeni yüzüyle artık daha güçlü !

Tamindir yeni yüzüyle artık daha güçlü !
Güncelleme:

Türkiye'nin "Download merkezi" tamindir yenilenen arayüzü ve altyapısıyla artık daha güçlü

Haber3.com yazarı Buğra Ayan, internette "Download" denilince akla ilk gelen internet sitesi Tamindir.com'un sahibi Caner Bayraktar ile görüştü.

CNT neyin kısaltmasıdır?

Aslında herkes adımla ilgili olduğunu sanıyor. Ancak bilgisayarla ilk tanıştığımdan beri kendi şirketimin ve ekibimin olmasını hedeflemiştim. Hep bir konusunda iyi insanlardan oluşan, takım ruhuna sahip istediğim için küçüklüğümden beri şu isim aklımdadır: ComputerNet-Team. İşte CNT bu kelimelerin baş harflerinden oluşuyor. Tabii uzun hali pek kurumsal olmadığı için sadece kısaltılmışını kullanıyoruz.

Tamindir.com’un hikayesini kısaca paylaşır mısınız?

2000′li yıllarda kendi projelerimle uğraşmanın yanı sıra dışarıya da iş yapıyordum. 2003 yılında bir download scripti siparişi alarak başladı hikayem. Daha sonra program indirme işinin ve rakiplerin fırsatını görüp geliştirmeye devam ettim. 2004 yılında kişisel girişimim olarak yayına açtığım Tamindir.com’u üniversitemi erteleyerek 2006 yılında CNT Bilişim altında şirketleştirdim.

Tamindir.com kısa süre içinde bir çok yeniliğe kavuştu, bu yenilikler ve geliştirmeler ile istenen hedefler nedir?

Yenilenen Tamindir’deki amacımız, yıllardır bilgisayar programları, oyunlar ve mobil uygulamalardan edindiğimiz deneyimi teknoloji alanında uygulayarak daha geniş içerik üretmektir. Bu bağlamda Tamindir’i teknoloji mecrasına dönüştürme kararımızı uygulamış olduk.
Kullanıcıların bilgisayar, tablet, cep telefonu, konsol ayrımı olmadan her ihtiyacını karşılayabilen bir site olmayı hedefledik. Video çekimlerimizle de eğitici izlenebilir içerikler üretebilir olduk. Blogumuzda ise özel araştırma yazılarımızı yayınlayacağız.

Devrim Demirel ile gerçekleştirdiğiniz ortaklıktan yola çıkarak sormak istiyorum. Türk internetine büyük hizmetler veren platformların birleşmesini, stratejik ortaklıklar yapmasını nasıl görüyorsunuz?

Bence çok az girişimci yatırıma sadece para olarak baktıysa başarılı olabilmiştir. Ben bu konuda paradan daha çok hep diğer getirileri değerlendirdim. Bu yüzden yatırımcım, benim için mentor görevinde, iş ağımı geliştiren, iş planımızı kurgularken fikir veren, deneyimlerini aktaran ve işimizi pazarlayan bir konumundadır.

İnternet gibi dinamik ve ayakta kalmanın zor olduğu bir mecra için uzun bir süre olan sekiz yıldır yayındasınız. Bu süreçte yaşadığınız en büyük zorluklardan kısaca bahseder misiniz? Yasal zorluklar olabilir, teknik zorluklar olabilir.

Girişimi büyültmek gerçekten çok fazla emek, gayret, sabır gerektiriyor. 10 tane çalışanınızda olsa henüz her görevi başkalarına devredememiş olabilirsiniz. Gecenin 4′ünde sunucunuz arızalandığında siz uğraşmalısınız. Ofis taşınması gerekiyorsa yine işin sahibi olarak siz, eleman çıkarmanın vicdani rahatsızlığını da siz yaşayacaksınız, yeni çalışan bulmanında. Bunlar iş yaşamında iş sahibi olma heveslisi genç arkadaşların hiç bilemediği konular oluyor. Bunlar gerçekten bazı dönemlerde aklınızı çok meşgul edecektir.

Yasal sorunlar ise maalesef ülkemizde bu konudaki yetkin sayılan kişilerin aslında çok az bilgiye sahip olmalarından dolayı sizin zamanınızdan, işinizden çalabilir. Örnek vermek gerekirse; üreticisi olmadığınız birşeyin, üreticisi gibi sanılarak hakkınızda suç duyurusunda bulunulabilir. Yada alanadı adres bilgilerinde herhangi bir şahıs sizin bilgilerinizi girdi diye sorumlu siz sayılabilirsiniz. Komik değil mi? Maalesef bunları açıklayana kadar adliyelere gidip gelebilirsiniz. Çünkü yeni girişimcilerin maddiyattan dolayı genelde avukatı olamayacaktır.

Güncelleştirmelerden biri ‘blog’ bölümü. Sıradan bir teknoloji sitesi için; haber akışı, sadece güncelliği koruyacak teknolojik bilgiler içerebilir diyebiliriz fakat Tamindir.com’un yeri farklı.

Tamindir.com ülkemizde ki program üreticilerinin gözünde özel ve önemli bir yere sahip. Acaba onların çalışmalarına, yaşadığı sorunlara yer veren, programcıları üretmeye teşvik eden bir haber akışı olacak mı?

Bizim üzerinde çalışma yaptığımız güzel bir konuya değinmişsiniz. Günlük ulaştığımız 300.000 kişiye Türk üreticilerin emeklerini, ürettiklerini aktarmak istiyoruz. Bunun için ilerleyen dönemlerde hem tanıtım hem röportajlar konusunda çalışmalarımız olacaktır. Bu konuda öncü site olarak bazı şeyleri ilk yapmanın zorluğuna katlanmaya razıyız. Burada kastettiğim ziyaretçinin talepleri ve daha değerli konuların popüler olamamasıdır. Bizim değişim gücümüz var ve bunu gerçekleştireceğiz.

Yeni güncelleştirmeleriniz ile birlikte sitede artık stüdyo çekimleri, cihaz ve yazılım incelemeleri ve özel röportajlar var. Bu aslında çok önemli bir hizmet. Çünkü bir anlamda eğitim veriyorsunuz ve toplumun teknolojik vizyonunu, becerisini yükseltiyorsunuz. Global bir köye dönüşen yeni dünyada teknolojiyi iyi kullanabilen bir Türk vatandaşı daha güçlü bir birey olarak yer alıyor, düşünüyor, üretiyor ve tüketiyor. Bu hizmetin öneminin daha iyi anlaşılması için devlet veya STK’lar ile ortak yürütmeyi düşündüğünüz bir eğitim programınız var mı? İlerde böyle bir çalışmaya bakış açınız ne olur?

Henüz yeni başladığımız video bölümümüz gerçekten çok yoğun ilgi gördü. Bu gerçekten pahalı bir iş ve sitemizi büyültmek adına hiçbir harcamadan kaçınmadan alt yapımızı hazırladık. Kendi imkanlarımızla yurt içi fuarlara ve etkinliklere katıldık. Bunları Türkiye’nin her yerindeki internet kullanıcılarına ulaştırıyoruz. Ticaret odaları ve Kosgeb gibi kuruluşlar bizim gibi içerik üreticilerine daha fazla destek vermeli diye düşünüyorum. 2012 yılında kendi imkanlarımızla yurt dışı fuarlarına da katılıp, bu fuarlardaki son teknolojileride kullanıcılara aktarmayı planlıyoruz. Umarım bu hizmetimiz farkedilir ve kar amaçlı olmadığımız eğitim içeriklerinde bize destek sağlanır. Bu konuda henüz başvurumuz olmadı ancak kuruluşların desteklemesiyle daha çok içerik üretebilir bu hizmetimizi daha fazla kişiye ulaştırabiliriz.

Son olarak?

Tamindir’i Kasım 2011′de yeni versiyonuna Beta olarak geçiş yaptık. Henüz geliştirmeleri süren bir çok özelliğimiz sürmekte. Bunun yanı sıra daha fazla çalışan istihdam etmeye başladık. Geliştirmemiz ve yoğunluğumuz çok fazla ancak bundan keyif duyuyoruz. Kullanıcılarımızı sürekli dinliyoruz ve onların isteklerini hızla gerçekleştiriyoruz. Ekibimiz çok genç ve dinamik. Tamindir’in dışında heyecan duyduğum bazı projelerim üzerindede çalışıyorum. Umarım 2012′de yeni girişimlerimi de hayata geçireceğim.

dscf4295-300x225.jpgCaner Bayraktar kimdir?

1985 doğumlu ve güzel İzmir’liyim. Tamindir.com’un ve ona bağlı CNT Bilişim şirketinin kurucusu ve sahibiyim.

Şirketimle internete değer katmayı amaçlayan fikirler üretmeye çalışıyoruz.