Tarihi camide define iddiası

Tarihi camide define iddiası

Muğla'da bir caminin restorasyon işinde çalışan 5 işçinin ortadan kaybolması ilçede define söylentilerine yol açtı.

Muğla'nın Ortaca İlçesi, Dalyan Beldesi'nde, 5 asırlık Dalyan Merkez Camisi'nin restorasyon işinde çalışan 5 işçinin, aniden ortadan kaybolması, halk arasında define bulup kaçtıkları söylentilerine neden oldu.

Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri, işçilerin izinli gittiğini belirtirken, caminin yapımı sırasında ileride minarenin yıkılması durumunda kullanılmak üzere minberinin altına bir miktar atın gömüldüğü konuşuluyor.

Kanuni Sultan Süleyman'ın Rodos seferinden önce yaptırdığı söylenen cam, bölgedeki önemli tarihi eserlerden biri olarak biliniyor. 1514 yılında başlanıp 4 yılda tamamlanan, geniş bir avlu içinde yer alan içten 10x10 metre ölçülerinde kare planlı, tek kubbeli kübik bir yapı olan Dalyan Merkez Camisi'nin restitüsyon, restorasyon ve çevre düzenleme projesi, Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce yapılması kararlaştırıldı. Genç Osmanlı Dönemi'ne ait caminin, 2011 yılında proje tamamlanarak onaylandı. İhaleyi kazanan şirket geçen 29 Nisan'da sözleşme imzalanıp, restorasyon çalışmasına başlandı. Ancak, Dalyan'ın turizm bölgesi olması nedeniyle inşaat yasakları nedeniyle çalışma durdurulup, sezon sonu olan 15 Kasım sonrasına bırakıldı.

Önce betonarme olan minare, yerine 1956 yılında çekilmiş orijinal fotoğrafına uygun olarak taştan yapılması için yıkıldı. Betonarme olan son cemaat yerinin de orijinaline uygun olarak kemerli yapılması için yıkıldı. Çalışmalar sırasında camide aşırı derecede nem olduğu gözlenince bunun da giderilmesi için zeminin kazılmasına karar verildi.

Uzman mimar ve teknikler eşliğinde çalışmalar sürerken tarihi caminin restorasyonunda çalışan 5 işçi, iddiaya göre geçen 25 Şubat'ta ortadan kayboldu. Kısa sürede halk arasında işçilerinin çalışmalar sırasında define bulup, ortadan kaybolduğu söylentileri yayılmaya başlandı.

MİNBERİN ALTINA DEFİNE İDDİASI

Doğma büyüme Dalyanlı olan 25 yıllık turizmci Özay Akdoğan, beldede yaşayanların büyük bölümünün tarihi camide define bulunduğuna inandığını söyledi. Akdoğan, şunları anlattı:

"Dedelerimizden bize aktarılana göre cami yapılırken ileriki günlerde eğer minare yıkılırsa yeniden yaptırılsın ve restore edilebilsin diye minberin altına bir miktar altın saklanmış. İşçiler aniden ortadan kaybolunca bu definenin bulunduğunu düşünüyoruz. Camiye burayı restore edecek kişi ve kuruluşun isminin bulunduğu tabela konulmamış. Bu insanlar kim ve nasıl izin verilmiş? Ruhsat ve proje bilgileri yok. Anıtlar Kurulu'ndan geldilerse hangi arkeolog ile çalıştıkları, başlarında kimin olduğu her zaman yazılır. Camimizin talan edildiğini düşünüyorum."

YETKİLİLER NE DİYOR

Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden, adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili ise iddiaların asılsız olduğunu belirterek, "Osmanlı her şeyini kayıt altına almış. Hiçbir kayıtta camide altın veya define olduğu yazmıyor. Ayrıca şimdiye kadar da ülkemizde hiçbir camide define bulunmuş değil. Çalışmalar sırasında 2-3 kez vakıf adına gelip incelemeler yapıldı. Her şey yasalara uygun" dedi.

Cami içi ve avlusunda yasal olmayan hiçbir çalışmaya izin verilmediğin ide belirten Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilisi, "İşçilerin ortadan kaybolduğu da doğru değil. Restorasyonda çalışan 5 işçi de Kayseri'nin Mimar Sinan Beldesi'nden ve hepsi de akraba. İçlerinden birinin yakını vefat ettiği için hepsine birden izin verildi. Çalışmalara önümüzdeki günlerde başlanacak" diye konuştu.

DHA