TARİHİ GÜN GELDİ; YENİ ANAYASA MECLİS'TE...

TARİHİ GÜN GELDİ; YENİ ANAYASA MECLİS'TE...

AK Parti ve MHP'nin üzerinde uzlaştığı ‘yeni anayasa’ taslağının bugün Meclis'e geleceği öğrenildi.

Anayasa değişikliğine ilişkin teklifin bugün Meclis’e getirileceği öğrenildi.

Başbakan Binali Yıldırım, Rusya ziyaretinden önce MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeliile TBMM’de bir araya gelmişti. AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül’ün anayasateklifi hakkında hazırladığı raporu inceleyen Yıldırım ve Bahçeli’nin, taslak metne sonşeklini verdiği belirtilmişti.

YÜCE DİVAN FORMÜLÜ BULUNDU

MHP ile ‘uzlaşılamayan’ Yüce Divan’a sevk için 3 kademeli formülün benimsendiği, Yüce Divan’a sevk için 367 imzanın aranacağı öğrenildi. Taslak metne göre; önerge için 276, komisyon için ise 330 imza gerecek.
Mevcut anayasada, Cumhurbaşkanı ancak Meclis üye tamsayısının en az üçte birinin teklifi üzerine (330) ve dörtte üçünün vereceği kararla, (413) vatana ihanetle suçlandırılabiliyordu. Yani yeni taslakta Yüce Divan’a sevk için 413 yerine artık 367 imza aranacak.

Başbakan Binali Yıldırım, Rusya ziyaretinden önce MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile TBMM’de bir araya gelmişti. AKP Genel Sekreteri Abdülhamit Gül’ün anayasa teklifi hakkında hazırladığı raporu inceleyen Yıldırım ve Bahçeli’nin, taslak metne son şeklini verdiği belirtilmişti.