Tarihi projeden kötü haber !

Tarihi projeden kötü haber !
Güncelleme:

Kuyruklu yıldızın üzerine inmeyi başaran uzay modülü şarj sorunu yaşıyor.

Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA), 67P Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızına yolladığı uzay aracı modülü Philae'nin, birkaç saatlik enerjisi kaldı. Kuyruklu yıldız üzerinde sondaja başlayan Philae'nin elde ettiği bulguları göndermek için ernejisinin yetip yetmeyeceği belli değil.

ESA'dan yapılan açıklamada, "Philae'nin pilinin birkaç saatlik ömrü kaldı. Yedekteki güneş panellerinin devreye girmesi gerekiyor ancak araç gölgede bulunuyor" denildi. Bu açıklamadan kısa bir süre sonra da Philae'nin sondaja başladığı ancak elde ettiği bulguları göndermek için yeterli enerjisinin olup olmadığının bilinmediği açıklandı. Projede görev alan bilim insanları, gök taşından alınan örneklerin kapsül içinde analiz edileceğini ifade etti.

Bir tepeceğin altında durması sebebiyle güneş enerjisinden faydalanamayan kapsülün, tüm enerjisini tüketmeden önce analizi bitireceği ümit ediliyor. Zayıf yer çekimi sebebiyle kazı sırasında, kapsülün kancalarını attığı yerden ayrılması tehlikesi de bulunuyor. Kapsülün gövdesi çevrilerek güneş panellerinin bir miktar güneş ışığı alabileceği ihtimali üzerinde de çalışıldığı belirtildi.

DEVRE DIŞI KALIRSA NE OLACAK?

Enerji problemi sebebiyle Philae'nin devre dışı kalması halinde dahi, gök taşının yörüngesindeki Rosetta adlı uzay aracının 67P'yi gelecek yılın sonuna kadar takip edeceği kaydedildi.

'GÜNAYDIN DÜNYA'

"Philae"nin Twitter hesabından yayınlanan mesajda, "Günaydın Dünya! Kuyruklu yıldızda çok yoğun bir gece geçirdim. Ekibimle yeniden irtibat halindeyiz" ifadesine yer verildi.

Yaklaşık 60 saatlik pil ömrü bulunan uzay aracı modülü "Philae"den dün ilk fotoğraflar gelmeye başlamıştı.

İnsanlığın uzay serüveni açısından önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilen uzay araştırmasıyla ilk kez bir kuyruklu yıldız çok yakından tanınmış olacak. Rosetta'nın iniş aracı Philae, kuyruklu yıldız yüzeyinde görüntüler alıp ölçüm yaparak elde ettiği verileri Dünya'ya gönderecek. Philae'nin topladığı bilgilerin kuyruklu yıldızların yapısına ilişkin birçok soruya ışık tutması bekleniyor.

İŞTE PHILAE'NİN GÖNDERDİĞİ O FOTOĞRAFLAR - FOTO-GALERİ


Modülden gelen ilk fotoğraflar bir duvara benzeyen yükseltiye dayalı durduğu izlenimini veriyor. Modülden gelen veriler aracın ya yan yattığına ya da dik bir eğimde durduğuna da işaret ediyor.

Şarj sorunu

Philae'nin kuyruklu yıldızın üzerinde her 12 saatte bir 1,5 saatlik güneş ışığına maruzkaldığı hesaplanıyor. Ancak bu sürenin cihazı yeteri kadar şarj etme konusunda yetersiz olduğu da belirtiliyor. Eğer modül daha fazla güneş ışığı yakalayamazsa şarjı Cumartesi günü bitecek.

1761775.jpg

 Konum değiştirme çalışmaları

ESA'daki bilim insanlarının şimdiki çabası ise modülün konumunu daha çok güneş alan bir noktaya taşımak yönünde.

Seçeneklerden birisinin modül üzerindeki hareketli parçaları kullanarak küçük bir sıçrama yapılması olduğu ifade ediliyor.

Ancak herhangi bir seçeneği planlayıp uygulamaya koymaya yetecek kadar süre olmadığından da endişe edenler var.

Bu nedenle ESA şu anki önceliğini "Philae modülü çalışır haldeyken toplayabildiğimiz kadar veri toplayacağız" şeklinde özetliyor.

Ancak Rosetta projesinin en önemli hedeflerinden birisi olan kuyruklu yıldızda sondaj yapma seçeneği şu an için şarj sorunu nedeniyle masadan kalkmış durumda.

Modülün sondaj yaparak kuyruklu yıldızın içindeki kimyasal yapıları incelemesi hedefleniyordu.

Modülün operatörlerinden Jean-Pierre Bibring, "Şu an sadece yüzeyi kokluyoruz. Ancak elbette bu bize kuyruklu yıldızın kimyasal yapısı konusunda çok net bilgiler vermiyor. Sondaj apmamız gerek ama şu an bu sondajı yaparsak projeyi de öldürmüş oluruz" diyor.