Tarihi sigara kararı !

Tarihi sigara kararı !

2 milyon tiryakinin bulunduğu Kanada'da sigara şirketleri tiryakilere 15 milyar dolar tazminat ödeyecek.

Kanada'da tarihi karar... Ülkede 2 milyon tiryakinin, ülkedeki sigara üreticileri aleyhine açtıkları davadan karar çıktı. Tiryakiler sigara şirketlerini 15 milyar dolar tazminata mahkum etti. 1976 yılından önce sigaraya başlayan ve kanser olanlara 100 bin dolar, 1976'dan sonrakilere de 90 bin dolar ödenecek.

Kanada'nın Fransızca konuşulan Quebec bölgesinde aralarında sigarayı bırakmış olanların da bulunduğu yaklaşık 2 milyon tiryakinin, ülkedeki sigara üreticileri aleyhine açtıkları davadan karar çıktı. Montreal'de görülen davanın duruşmasında hakim Brian Riordan, Imperial Tobacco, Rothmans Benson & Hedges ve JTI-MacDonald firmalarını 15 milyar dolar cezai ve manevi tazminat ödemeye mahkum etti.

KRİTİK TARİH 1976
Montreal Adliyesi'nde 2012 yılında başlayan davada Yargıç Brian Riordan, başlangıçta 27 milyar dolar olarak açılan davada, cezanın 15 milyar dolar olmasına hükmetti. Yargıç Riordan, tazminatın, 1976 yılından önce sigaraya başlayan ve kanser olanlara 100 bin dolar, 1976'dan sonrakilere de 90 bin dolar olarak dağıtılmasına karar verdi. Kararda, akciğer, gırtlak, larinks kanseri veya amfizem kurbanlarının da değişen miktarlarda tazminat alacakları belirtildi.

'HUKUKUN BİR ZAFERİ'
Karar üzerine bir açıklama yapan Quebec Tütün ve Sağlık Konseyi Başkanı Mario Bujold, “Bugün sigara mağdurları için büyük gün. Bu karar, kimi 17 yıldır bekleyen tütün mağdurları için uzun bir süreç olsa da sonuçta onların ve hukukun bir zaferidir” dedi. Öte yandan, sigara firmalarından ayrı ayrı yapılan yazılı açıklamalarda, kararın temyize götürüleceği kaydedildi. Kanada'nın British Colombia, New Brunswick, Nova Scotia, Saskatchewan, Manitoba ve Prince Edward Island eyaletlerinde de sigara üreticisi firmalar aleyhine aynı nitelikte milyarlarca dolarlık davalar devam ediyor.

Etiketler sigara tazminat kanada