Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi

Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi’ne ilişkin, “Hangi ürün hangi havza da hangi ürünler hangi verimlilik düzeyinde yetiştirilebiliyor, bun...

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi’ne ilişkin, “Hangi ürün hangi havza da hangi ürünler hangi verimlilik düzeyinde yetiştirilebiliyor, bunu görebileceğiz. Bütün teknolojileri kullanıp yıl da iki defa Türkiye’nin bütün tarım arazilerini kayıtlı olsun almasın bu tarım tamamını uydu görüntülerini alıyoruz” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, üretici ve tüketiciye büyük yararlar sağlayacak “Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemini” detaylı olarak tanıttığı, Atatürk Orman Çiftliği Müze ve Sergi Salonu’nda kahvaltılı basın toplantısı düzenledi.

Hayata geçirilen reformlarla güçlü bir sektör haline gelen tarım, yeni ve Dünyada ilk olan dev bir projeyi başlattı. Tarımda Yeni bir çağın kapılarını açan bu proje “Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi” projesidir. Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemiyle (TARSEY), tarımda bilişim ve enformasyon dönemi başlamıştır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından geliştirilen bu sistem Dünya’da ilk olan bir uygulamadır.

Çiftçiyi ve tarım sektörünü bu sistem ile en üst düzeyde teknoloji ve bilgi ile buluşturduklarını belirten Bakan Eker, “Hangi ürün hangi havza da hangi ürünler hangi verimlilik düzeyinde yetiştirilebiliyor, bunu görebileceğiz. Bütün teknolojileri kullanıp yıl da iki defa Türkiye’nin bütün tarım arazilerini kayıtlı olsun almasın bu tarım tamamını uydu görüntülerini alıyoruz. Türkiye’de 3 milyon tarım iletmesi var, 23 milyon hektar civarında tarım arazi işlenebiliyor ve bu 32,5 Milyon tarım parselinin tamamını uydu görüntüleriyle belirledik” diye konuştu.

Tasarımı ve geliştirilmesi tamamen yerli olan bu sistem; tarımla ilgili aklınıza gelebilecek her türlü bilginin entegre edilerek tek çatı altında toplandığı, izlendiği, planlandığı ve yönetildiği dev bir enformasyon sistemi olduğunu kaydeden Eker, bu sistem ile; her bir tarım parselinin alan bilgisinden toprak özelliklerine kadar, üzerindeki üründen iklim verilerine kadar, topoğrafyasından kullanılan tohum, gübre ve ilaca kadar her bir verinin tespit edildiğini belitti.

TARSEY’in Türkiye genelinde 12 Milyon noktanın her birinde saate iki defa 120’den fazla parametreyi hesapladığını ifade eden Eker, “Bunun tamamı yerli, yazılımın tamamı yerli yani tarımın tamamını bakanlığımızın teknik personeli yapıyor. Bu Türkiye’nin bu alanda hem kaynaklarını doğru kullanması açısı, tarımlaşma alanı olmasından çıkıp bir iktisadi faaliyet olarak, bir ekonomik faaliyet olarak, rekabetçi uluslararası anlaşmalarla rekabet edebilir niteliğe kavuşması ile ilgili yapılan bir projedir” diye konuştu.

10 bin TARGEL personeli tarafından tablet bilgisayarlarla sahadan üretim, makine-ekipman varlığı, hayvan varlığı, sulama durum gibi veriler anlık olarak sisteme girildiğini belirten Bakan Eker, “Anlık olarak envanteri takip ediyoruz, hem hayvancılık, makine ekipman, ziraat ürünleri, tarla ürünleri hem bağ bahçe ne varsa 41 bin 500 köydeki tüm üretim faaliyetleri envanter takip sistemiyle yapıyoruz. Bütün buların hepsi entegre oluyor, Türkiye’nin bütün kurum ve kuruluşları alabiliyor ve üretici de, ekonomi de, tarım sektörü de bu çıktılarından çok iyi bir şekilde faydalanabiliyor. Dünya da ilk bu çapta büyük entegre bilgi sistemi yok. Biz tarımı stratejik sektör olarak ele alıyoruz” dedi.

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Eker, ‘Entegre bilgi sistemi fiyat politikalarını nasıl etkileyecek?’ sorusuna, “Hangi üründen, hangi ay da, elimiz de ne kadar olduğunu görebiliyoruz. Gerek hayvancılık da gerek meyve-sebze de, meteoroloji tahminleri de yapıyor. Dolayısıyla biz hangi üründen ne kadar ihtiyacımız olacak onu biliyoruz. Bu karar vericinin önüne geldiği zaman, ona uygun tedbir düşünebiliriz. Yani biz bugün 6 ay sonrası için şu ürünle ilgili piyasanın talebi bu, üretimi de şu olacak dendiğinde, eğer arz problemi ile karşı karşıya kalacaksak, o zaman ona göre tedbir alınır” cevabını verdi.