Tartışma yaratacak CEMAAT yazısı !

Tartışma yaratacak CEMAAT yazısı !

Radikal yazarı Akif Beki bugün kaleme aldığı yazı ile bir çok kişiyi şaşırtacak.

"Cemaati" kaleme alan Akif Beki, "Bir cemaat ferdi birey midir?" sorusunu yöneltti. Yazının asıl ilginç olan noktası ise Beki'nin "cemaat" yapılanmasının dindarlıkla ilgisi olmadığını savunması oldu.

Beki'nin yazısının kaynağını teşkil eden görüşlerin asıl sahibi ise Sabah'ta yazan Şükrü Hanioğlu.

İşte Beki'nin yazısından ilgili bölümler:

Bir cemaat ferdi 'birey' midir?

Hayır, bir cemaat ferdi kati surette birey olarak mütalaa edilemez. Evet, belki bir 'insan teki'dir ama asla ve kata kendi başına hareket eden, kendi kararlarını alabilen, kendi aklıyla düşünebilen biri gibi görülemez.

Bireysel davranmaz çünkü, bir tercihten diğerine cemaat halinde intikal eder. Eleştirel akıldan mahrumdur. Ne söylenirse onu tekrarlar, ne verilirse onu hatmeder. Ne dediğini bilmesi gerekmez. Ama ezberi kuvvetlidir gerçekten. Kişiliği bastırılmışsa fesatlığa, fıtratı bozulmuşsa da fitneye aşırı meyyal olur ayrıca.

DİNLE ALAKASI YOK

Cemaatçi örgütlenmenin kökenleri üzerine harika bir analiz okudum. Muhafazakârlıktan kaynaklanmıyormuş, dinle de alakası yokmuş.

Biat kültürünü dindar ve muhafazakâr çevrelere mahsus gören algı baştan aşağı yanlış.

İkna oldum, çünkü öyle olsa dinle problemli, muhafazakârlaşmaya da karşı hareketlerde cemaatçi örgütlenmenin çok katı örneklerine rastlanmazdı.

BİAT DEĞİL ÖRGÜTLENME EKSİKLİĞİ

(...) Hülasası; cemaatçilik, örgüt taassubu ve lider kültü gibi otoriteryan yaklaşımlar ne muhafazakârlık ne din ne de biat kültüründen ileri geliyor.

Sebep biat değil, sebep cemaatçi örgütlenme modeli değil, sebep siyasi muhafazakârlık yahut dindarlaşma biçimi de değil. E peki nedir öyleyse sebep?

(...) Otoriterlik ve itaat kutsallaştırmasının toplumda muhafazakârlığa indirgenemeyecek derecede kök saldığını söylüyor: "Bu kök salmanın temel nedeni ise 'biat kültürü' değil, 'birey'in ortaya çıkmasına izin veren örgütlenmeler yaratılamamış olmasıdır.