Tatile çıkacaklar aman dikkat !

Tatile çıkacaklar aman dikkat !

Güneşin yararı olduğu kadar zararı da var. İşte bilmeniz gereken detaylar...

Dr. Mustafa Kemal Ataönder, güneşin olası zararlarını ve cildin nasıl korunması gerektiğini açıkladı.

Güneş ışığının bedenimiz üzerinde pek çok faydası olduğu gibi bazı zararı da var. Özellikle yaz tatilinde, bol bol güneş banyosu yaparken, güneşin zararlı etkilerini engelleyecek önlemler almak gerekiyor. Estetik International Sağlık Grubu doktorlarından Dr. Mustafa Kemal Ataönder, güneşin olası zararlarını ve cildin nasıl korunması gerektiğini açıkladı. Ataönder, “Güneş ışığı D vitamini üretimini uyarır ve ayrıca sedef gibi bazı deri hastalıkları üzerinde son derece faydalı bir etkisi vardır. Diğer yandan, kontrolsüz bir şekilde güneşlenmenin, başta cilt yaşlanması, kırışma, deri kanserleri ve hatta alerjik reaksiyonlar gibi bir dizi sorunları da beraberinde getirir. Bu sebeple bu tarz sorunlar yaşamak istemiyorsak, güneşten korunmak birincil kural” diye konuştu.

"GÜNEŞ CİLDİ YAŞLANDIRIR, CİLT LEKELERİNİ ARTTIRABİLİR"
Güneş ışığı yani ultraviyole radyasyona maruz kalmanın, ince ve ya derin kırışıklıkların artmasında, kahverengi ve kırmızı lekelerin çoğalmasında etkili olduğunu söyleyen Ataönder, “Cildin yaşlanma süreci, cilt katmanları olan dermis ve epidermisde gözlemlenir. Ayrıca cilt alt dokusundaki yağlanma ve hacim azalır, bu da genel esnekliğin de azalmasına neden olur. İşte güneş ışığı yani ultraviyole radyasyona maruz kalmak, ince ve ya derin kırışıklıkların artmasına, düzensiz pigmentasyon nedeniyle kahverengi ve kırmızı lekelerin çoğalmasını tetikler. Kısaca cilt yaşlanma sürecini hızlandırır. Bu olay aslında cildimizin kendini korumak için yaptığı bir savunma mekanizmasıdır. Bu mekanizmayı bozmamak ve cilde iyi bakmak gerekiyor. Hemen herkes artık, öğle saatlerinde güneşe çıkmaması gerektiğini, kıyafet seçimlerini sentetik olmayan pamuklu ürünlerden yana kullanmaları gerektiğini biliyor. Ayrıca koruyucu yüksek faktörlü, içeriğinde parfüm gibi lekelenmeyi artıracak malzemeler olmayan güneş kremlerinin mutlaka kullanılması gerekiyor” dedi. Dr. Mustafa Kemal Ataönder, güneş kremlerinin koruyucu etkisini yaşamak için, güneşe çıkmadan 15 dakika evvel sürülerek, cildin kremi emmesi gerektiğinin de altını çizdi.

"YÜZÜNÜZÜ GÜNEŞTEN KORUYUN"
Yaz mevsimi sonrasında, ciltlerinde oluşan lekelenmeler için Estetik International kliniklerine çok fazla insanın geldiğini ve gerekli tedavi süreçlerini başarıyla uyguladıklarını söyleyen Dr. Mustafa Kemal Ataönder bu tarz sorunlar yaşamamak için önlem almak gerektiğini söyledi. Ataönder, “Burun üstü ve dudak bölgesi en fazla ihmal edilen yüz bölgesidir. Diğer alanlara göre daha ince bir yapıları vardır. Yüzünüze yüz için üretilmiş güneş kremlerini ve dudaklar için da yüksek korumalı dudak koruyucularını kullanabilirsiniz. Güneş banyosu sonrasında, cildinizi illaki nemlendirin, bol su için. Hatta yüzünüzü kapatarak güneşlenmeniz yaşlanma süreci ve lekelenme gibi sorunların büyük ölçüde önüne geçmenize fayda sağlayacaktır” dedi.