Tayyip Erdoğan'ın en zor seçimi

Tayyip Erdoğan'ın en zor seçimi

Henüz Köşk için kararını vermedi ama delegelerin "Cumhurbaşkanı ol" baskısı sürüyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Köşk adaylığına yönelik istişare toplantılarına dün de delegelerle konuşarak devam etti. Konuşan 32 delegenin 30’u Erdoğan’a, “Artık Köşk’e çıkmak sizin hakkınız” mesajı verdi.

Milliyet'ten Abdullah Karakuş'un haberine göre Erdoğan dün Ak Parti Genel Merkezi’nde 4. kongre büyük delegeleriyle biraraya geldi. Erdoğan toplantıda Köşk seçimine yönelik hem delegelere yazılı anket yaptı hem de sözlü düşüncelerini aldı. Erdoğan ayrıca, 3. dönem yasağının kaldırılıp kaldırılmamasına yönelik delegelerin nabzını tuttu. Erdoğan, bundan önce de milletvekilleri ve teşkilatın nabzını tutmuştu.

 

Ankette büyük oranda Erdoğan’ın Köşk’e çıkmasının öne çıktığı öğrenilirken konuşan 32 delegenin 30’u da “Artık Köşk sizin hakkınız” dedi. Konuşan delegelerden büyük çoğunluğu da 3 dönem yasağının sürmesini, “İlla vekil olmalarına gerek yok. Dışarıdan da partiye hizmetleri olur” sözleriyle dile getirdi.

2 delege ise Erdoğan’ın Köşk’e çıkmamasını, Başbakan olarak kalmasını istedi. 2 delegenin Ak Parti’nin Erdoğan sonrası gücünü kaybedeceği ve dağılacağı kaygısını ileterek, “Sadece sizin için 3 dönem şartı kaldırılsın Başbakan olarak kalın” mesajı verdi.

Erdoğan’ın Köşk’e çıkması gerektiğini dile getiren delegeler ayrıca, Başbakan’ın kim olması gerektiğine yönelik de düşüncelerini paylaştı. Delegeler Erdoğan’a, “Sizden sonra Ak Parti’yi birlik içinde tutabilecek kişi genel başkan olmalı. Sizin gibi dik duran, sizi aratmayan bir isim olmalı. Başbakan emanetçi olmamalı. Sizinle uyumlu çalışan güçlü bir isim Başbakan” uyarısında bulundu. Erdoğan’ın 1915 olaylarıyla ilgili Ermenilerin torunlarına taziye mesajı yayımlamasına delegeler olumlu yaklaştı. “Ermeni açıklaması iyi girişim oldu” diyen delegelere Erdoğan, Ermeni açılımının devam edeceği mesajı verdi. Erdoğan, “Ermeni açılımını takip edeceğiz. Artık top onlarda. Biz bütün dünyaya tavrımızın ortaya koyduk. İnsani ve vicdani açılımlarımız devam edecek” dedi.