TBB Adli Yıl açılış törenine katılmama kararı aldı

TBB Adli Yıl açılış törenine katılmama kararı aldı

Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı, önce bir otelde yapılması planlanan ardından ise Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılacağı duyurulan Adli Yıl açılış törenine katılmayacağını açıkladı.

Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Yargıtay Başkanlığı ile karşılıklı sürdürdüğümüz yapıcı ve iyi niyetli diyaloğa rağmen sorunun çözülememesi üzerine, 21.08.2016 tarihli kamuoyu açıklamamıza uygun şekilde Yönetim Kurulumuz, 2016-2017 Adli Yıl açılış törenine Türkiye Barolar Birliği'nin katılmamasına karar vermiştir. Bu kararımız, tamamen yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusundaki hassasiyetimizden kaynaklanmaktadır" denildi 

Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle; "Yargıtay Başkanlığı'nca bir otelin kongre salonunda düzenlenecek olan 2016-2017 Adli Yıl açılış törenine davet edilerek, geleneğe uygun bir şekilde konuşma yapmamız istendiğinde bunu memnuniyet ile kabul etmiştik.  Törenin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılacağına dair 21.08.2016 tarihinde medyada haberler çıkması üzerine; bu durumun kuvvetler ayrılığı ilkesine zarar vereceğini, yargının bağımsızlığı ile tarafsızlığının ulusal ve uluslararası kamuoyunda yıpratılmasına neden olabileceğini Yargıtay Başkanlığı'na aynı gün sözlü olarak iletmiştik. Yargının adil olması kadar adil görünmesi gereğini de vurgulayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin yerleşik içtihadına da işaret etmiştik. Yine aynı gün yaptığımız kamuoyu açıklamasında, '15 Temmuz sonrası yaşanan, hepimizin ihtiyaç duyduğu milli birlik ve beraberlik ruhuna, yargının tarafsızlığını ve bağımsızlığını ulusal ve uluslararası kamuoyunda sorgulatarak zarar verebilecek bir organizasyonu doğru bulmayacağımızı ve meselelerin iletişim yoluyla çözülebileceğine dair inancımızı' dile getirmiştik.  Bu süreçte, Yargıtay Başkanlığı ile karşılıklı sürdürdüğümüz yapıcı ve iyi niyetli diyaloğa rağmen sorunun çözülememesi üzerine, 21.08.2016 tarihli kamuoyu açıklamamıza uygun şekilde Yönetim Kurulumuz, 2016-2017 Adli Yıl açılış törenine Türkiye Barolar Birliği'nin katılmamasına karar vermiştir. Bu kararımız, tamamen yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusundaki hassasiyetimizden kaynaklanmaktadır. "

KILIÇDAROĞLU DA GİTMİYOR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da bugün CNN Türk ekranlarında katıldığı canlı yayında aynı konuyu gündeme getirmiş ve "yargı bağımsızlığı"nı işaret ederek Beştepe'de gerçekleşecek Adli Yıl açılış törenine katılım sağlamayacaklarını açıklamıştı.

İşte Kılıçdaroğlu’nun “adli yıl açılışına katılacak mısınız?” sorusuna cevabı:

“Doğru bulmuyoruz. Yargıtay Genel Sekreteri geldi, davetiyeyi getirdi. Davetiyede adres olarak bir otel var, orada yapılıyor. Biz de ‘eğer öyleyse’ olur dedik. Çünkü yargının şöyle bir özelliği var; Az önce de konuşurken ‘yargıya siyaseti sokmamalıyız’ dedim. Siyaseti sokarsak adalet tecelli etmez. Adil yargılama olmaz. Bu işin özü adil yargılamadır. Yani herkes çıkan yargı kararından ‘evet’ diyecek bu doğrudur ve kabul edecek bunu. Şimdi gelen davetiyede adres başka ama toplantı başka bir yerde yapılıyor. Bu da kendi içinde müthiş bir çelişki. Ve sayın Cumhurbaşkanı’nın orada konuşacağı söyleniyor. (Bunu sayın Binali Yıldırım’a da aktardığım için söylüyorum) Dedim ki; Adli yılın açılışında bir savunma konuşur: ‘Türkiye Barolar Birliği Başkanı’, biri yargı konuşur: ‘Yargıtay Başkanı’… Ve tören biter. Başka bir konuşma olmaz.”