Tbmm Başkanı Çiçek Türkmenistan'da

Tbmm Başkanı Çiçek Türkmenistan'da

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, Çiçek'i kabul etti

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'i kabul etti.

Berdimuhamedov, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleşen görüşmede, Cemil Çiçek'i ülkesinde görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türkmenistan ile Türkiye'nin birçok konuda ortak yaklaşımlara sahip olduğunu belirten Berdimuhamedov, ülke olarak dünya barışı ve refahını birinci amaç edindiklerini kaydetti.

İki ülke arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştiğini vurgulayan Berdimuhamedov, "Türk şirketlerine Türkmenistan'da gerçekleştirmekte olduğu projelerden dolayı şükranlarımı sunuyorum. Bu çalışmalar gelecekte de mutlaka devam edecektir" diye konuştu.

Çanakkale Savaşları'nın 100. yıl dönümü dolayısıyla gerçekleştirilen etkinliklere katıldığını, geçtiğimiz hafta ayrıca Aşkabat'ta enerji konularında Türkmenistan, Türkiye, Azerbaycan ve AB temsilcileriyle verimli bir görüşme gerçekleştirildiğini anlatan Berdimuhamedov, "Biz Türkmen doğalgazının Türkiye'deki kardeşlerimize ulaşacağını umutla bekliyoruz" diye konuştu.

Berdimuhamedov, Türkmenistan için 2015 yılının şanlı bir yıl olduğunu ifade ederek, ülkesinin tarafsızlığının BM tarafından tanınmasının 20. yıl dönümü kutlayacaklarını bildirdi.

TBMM Başkanı Çiçek'i, Türkmenistan'ın tarafsızlığının 20. yıl dönümü vesilesiyle Aşkabat'ta gerçekleştirilecek uluslararası etkinliğe davet eden Berdimuhamedov, Çiçek'ten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na selamlarını iletmesini istedi. 

 Cemil Çiçek  de yaptığı konuşmada, Berdimuhamedov'un, Çanakkale Savaşları'nın 100. yıl dönümü etkinliklerine katılmasının kendilerine büyük güç verdiğini ve çok anlamlı bir ziyaret olduğunu kaydetti.

"Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımız ve Anadolu'daki kardeşlerinizin size selam ve iyi dileklerini getirdim" diyen Çiçek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Türkmenistan ile ilişkilerimiz sadece devletten devlete ilişkiler değil, halktan halka, gönülden gönüle bir kardeşlik ilişkisidir. Türkmenistan'a bakışımız, Türkmenistan'dan ne alırız, Türkmenistan'a ne satarız tarzındaki menfaat ilişkisi değil, kökleri tarihe dayanan, tarihi, kültürel gönülden bir kardeşlik ilişkisidir. Bu yıl Türkmenistan'ın tarafsızlığının 20. yılı, bu bizim açımızdan takdirle takip ettiğimiz bir politikadır. Bunun kalıcı olmasını daha da kökleşmesini ve başarılı olmasını diliyorum. Bunun doğru bir politika olduğuna da inanıyorum.''

İki ülke arasındaki ilişkilerin memnuniyet verici ve arada hiçbir siyasi sorunun bulunmamasına vurgu yapan Çiçek, ''O nedenle iki ülke yöneticilerinin yürüttüğü çabalarla çok iyi bir noktadayız. Ekonomik, ticari, ulaşım, eğitim, kültür alanında çok güzel şeyler yapıldı. Bunları  aynı kararlılıkla devam ettirme arzusundayız. Büyük kararlılık ve yüksek iradeyle sürdürdüğümüz bu ilişkileri biz de Meclisler düzeyinde devam ettirmek istiyoruz. Sizin bu çabalarınıza Meclisler seviyesinde yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu ziyareti de bu amaçla Meclisimizden bir heyetle  gerçekleştiriyoruz. Faydalı ve iyi bir ziyaret olacağına inanıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı