TBMM Genel Kurulu -CHPli Atıcı, Bingöldeki HES ve demiryolu güzergahı değişikliği ihalelerinde yolsuzluk yapıldığını iddia etti -AK Partili Aşlıktan Atıcıya: -Çok güzel senaryo yazmış

TBMM Genel Kurulu      -CHPli Atıcı, Bingöldeki HES ve demiryolu      güzergahı değişikliği ihalelerinde yolsuzluk      yapıldığını iddia etti      -AK Partili Aşlıktan Atıcıya:      -Çok güzel senaryo yazmış

TBMM CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Bingöl'deki HES ve demiryolu güzergahı değişikliği ihalelerinde yolsuzluk yapıldığını iddia etti. AK Parti İzmir Milletvekili Ali Aşlık, Atıcı'nın iddialarına, "Çok güzel senaryo yazmış" diye cevap verdi.

TBMM CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Bingöl'deki HES ve demiryolu güzergahı değişikliği ihalelerinde yolsuzluk yapıldığını iddia etti. AK Parti İzmir Milletvekili Ali Aşlık, Atıcı'nın iddialarına, "Çok güzel senaryo yazmış" diye cevap verdi.

CHP, Murat Nehri üzerine yapılan HES'lerin Muş-Palu demiryoluna etkilerinin araştırılması önergesinin, bugün TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi için grup önerisi getirdi.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Bingöl'de 4 HES yapılacağını söyledi. HES inşaatı yapan bir firmanın bölgeden geçen demiryolu güzergahının değiştirilmesini devlete havale ettiğini ifade eden Atıcı, TCDD'nin firmanın yapması gereken iş için Palu-Genç-Muş arasındaki 114 kilometrelik güzergahı ihaleye çıkardığını belirtti. Güzergah değişikliğinin 744 milyon liraya ihale edildiğini anlatan Atıcı, "Bir vurgunla demiryolu yer değiştirme projesi bir firmaya ihale ediliyor. Bakın şu Allah'ın işine, yer değiştirme işini, HES projesini yapacak olan firma kapıyor" dedi.

Bingöl ve bölgedeki ihalelerde genel indirim oranının yüzde 60 iken bu ihalenin genel indiriminin yüzde 16.7 olduğunu öne süren Atıcı, demiryolunun geçeceği yerlerdeki kamulaştırma işlerini firmanın yapması gerekirken, devlete kaldığını iddia etti.

İhalelerde yolsuzluk olduğunu öne süren Atıcı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın bu konuda verdiği soru önergelerine cevap vermediğini söyledi.

Yıldırım'ı itham ettiğini belirten Atıcı, iddialarına cevap verilmesini istedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Muş, Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılayabilmek için her yıl 5 milyar dolar yatırım yapılması gerektiğini vurguladı.

İhale bedelinin KDV dahil 744 milyon lira, asıl rakamın ise 634 milyon lira olduğuna işaret eden Muş, DSİ'nin ihalelerinde yüzde 30-60 tenzilat yapıldığını, ancak ihaleyi TCDD'nin yaptığını kaydetti. Atıcı'nın olayı çarpıttığını ifade eden Muş, kanunlara aykırı işlem yapılmadığını söyledi.

Tekrar söz alan Atıcı, aynı firmaya hem baraj hem demiryolu hattı deplasesi ihalesi verildiğini yineleyerek, "HES yapın dediysek yolsuzluk mu yapın dedik- 1 lira da yetim hakkı 634 milyon lira da" diye konuştu.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de Atıcı'nın iddialarının Bingöl'de konuşulduğunu belirterek, "Atıcı'nın söylediklerine imzamı atıyorum" dedi.

Baluken, Bingöl'deki HES projelerinin bölgedeki tarım ve hayvancılığı olumsuz etkilediğini, doğanın katledildiğini savunarak, bu projelerden vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

-İzmir metrosu tartışması-

Daha sonra söz alan AK Parti İzmir Milletvekili Ali Aşlık, Atıcı'nin iddiaları için "Çok güzel senaryo yazmış. Bu senaryonun yüzde 10'u bile doğruysa suç duyurusunda bulunulur, bu işlemleri yapanların dokunulmazlığı olmadığına göre savcı dosyayı götürür" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yıllardır metro ihalesini tamamlayamadığını dile getiren Aşlık, en düşük teklifin batık firmaya verildiğini savundu. Aşlık, CHP sıralarına, "Bu kadar iyi biliyorsanız belediyeye ihale danışmanlığı yapın" diye seslendi.

Aşlık'ın ifadeleri üzerine söz isteyen CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin beceriksiz olmadığını söyledi. Aşlık'ın, ihalede keşif artış bedeli talebinde bulunması nedeniyle imzaların 8 ay bekletildiğini savunan Çam, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin keşif artışları 3 günde onaylanıyor, İzmir'inki 8 ay bekletiliyor. Bakanlar bilinçli olarak imzalamıyor" dedi.

CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Muhabir: Ali Hakan Der

Yayıncı: Sefa Salantur