Teis: Bilinçsiz İlaç Tüketimi Gelecek Nesillerin Sağlığını Çalıyor

Teis: Bilinçsiz İlaç Tüketimi Gelecek Nesillerin Sağlığını Çalıyor

TÜM Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, Türkiye'de bilinçsizce kullanımı artan gıda takviyesi adı altındaki ilaçlar...

TÜM Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, Türkiye'de bilinçsizce kullanımı artan gıda takviyesi adı altındaki ilaçların televizyon, internet gibi iletişim araçlarında reklamı yapılarak kontrolsüz şekilde satılmasının halk sağlını olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Saydan, ilaçların bitkisel de olsa masum olmadığına dikkat çekerek, "Her türlü ilacı kullanırken eczacınıza danışmanız gerekir" dedi.

Nurten Saydan yaptığı açıklamada, bilinçsiz ilaç kullanımına bağlı olarak gelişen yan etkiler sebebiyle tedavi masrafları ve buna bağlı ilaç harcamalarının maliyeti de artırdığını öne sürdü. Saydan, "Bu ürünlerin reklamının da serbest olması nedeniyle internette, TV'de ve marketlerde satışı hızla artmaktadır. Bu da halk sağlığına yönelik en büyük tehdittir. Bugün reklamı yapılacak kadar masum görünen bu ürünlerin her yerde satılması bilinçsiz ilaç tüketimini daha da arttıracak ve gelecek nesillerin sağlığı reklam şirketlerinin kazancına ipotek edilmiş olacaktır" dedi.

BİLİNÇSİZ İLAÇ KULLANIMI EĞİTİM SORUNU

İlacın rastgele alınacak ve kullanılacak bir ürün olmadığına dikkat çeken Saydan, "Eczacınıza sormadan, danışmadan bitkisel ilaç kullanmak sağlığınız açısından çok büyük risk demektir. İster bitkisel, isterse kimyasal olsun kullandığımız her ilacın yan etkisi bulunmaktadır. İlaç, dozunda ve zamanında kullanıldığında etkili olan kimyasal maddedir. Gereğinden fazla kullanılması, istenmeyen yan etkilere, gereğinden az kullanılması ise istenen tedavinin gerçekleşmemesine neden olur. Halkımız ilaç konusunda yeterince bilinçli ve eğitimli değildir. İlacın yanlış ve eksik kullanımı bir eğitim ve bilinç sorunudur. Ülkemizde de bilinçsiz ilaç kullanımına bağlı olarak gelişen yan etkiler ve tedavi gecikmeleri sebebiyle tedavi masrafları ve buna bağlı olarak ne yazık ki ilaç harcamalarının maliyetleri artmaktadır" dedi.

TAVSİYE İLE İLAÇ KULLANILMAZ

Bilinçsiz ilaç tüketimi konusunda eczacılarn üzerine düşen görevi tam anlamıyla yaptığını da belirten Saydan, "Hastalarımız konu komşu tavsiyesi, aldatıcı bitkisel ilaç tanıtımları nedeniyle ciddi anlamda sağlık sorunları yaşamaktadır. İlaç, eczacıların uzmanlık alanıdır, yani ilaçları en iyi eczacılar bilirler. İster bitkisel yoldan elde edilmiş olsun, isterse kimyasal yoldan elde edilmiş olsun bütün ilaçların eğitimini alan tek meslek eczacılık mesleğidir. Her türlü ilacı kullanırken eczacınıza danışmanız gerekir. İlaç, televizyon reklamı veya internet reklamı ile kullanılamaz, ölümcül sonuçlar doğurur. Bunun örneklerini maalesef görüyoruz ve çok üzülüyoruz. Hiçbir ilacın reklamı yapılamaz ve kullandırılmaya özendirilemez. Komşunuza veya arkadaşınıza iyi gelen ilaç size iyi gelmez. Mutlaka hekime veya eczacınıza danışarak ilaç kullanmalısınız. Bitkisel ilaçlar asla masum ve zararsız değildir" dedi.

AY (AY/AK)