TEİS Genel Başkanı Saydan: İlaca kişi başı 121 dolar harcıyoruz

TEİS Genel Başkanı Saydan: İlaca kişi başı 121 dolar harcıyoruz

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, OECD’nin geçen yılki verilerine göre, Türkiye’de kişi başına yıllık ilaç harcamasının 121 dolar olduğunu söyledi. Kişi başı ilaç harcamalarının OECD ortalamasının...

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, OECD’nin geçen yılki verilerine göre, Türkiye’de kişi başına yıllık ilaç harcamasının 121 dolar olduğunu söyledi. Kişi başı ilaç harcamalarının OECD ortalamasının 497 dolar olduğunu belirten Saydan, “İlaç harcamasının tutarı gelişmişlikle de ilgilidir. Örneğin ABD’de kişi başına yılda 995, Kanada’da 752, Fransa’da 641, İrlanda’da 648, Japonya’da 652, İsviçre’de 474, İspanya’da 536 dolardır. Ülkemiz 33 OECD ülkesi içinde kişi başına en az ilaç harcaması yapan ülke olmasına rağmen ve bu miktar yıllardır artmazken ilaç harcamalarının fazla olduğunu ileri sürmek dayanaktan yoksundur.” diye konuştu.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, kamuoyunda ve basında devamlı gündeme getirilen ‘ilaç giderleri artıyor’ haberleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Saydan, 2007 ve 2013 yılları arasında toplam sağlık harcamalarında son derece haksız bir dağılımın söz konusu olduğunu belirterek, "2007'de hastanelere ödenen para toplam sağlık bütçesinin yüzde 56'sı iken, 2013'de bu oran yüzde 68'e çıkmıştır" dedi.

33 OECD ÜLKESİ İÇİNDE EN AZ İLAÇ HARCAMASI YAPAN ÜLKE TÜRKİYE

OECD’nin geçen yılki verilerine göre, Türkiye’de kişi başına yıllık ilaç harcaması 121 dolar olduğunu kaydeden Saydan, “Bu harcamanın OECD ortalaması 497 dolardır. İlaç harcamasının tutarı gelişmişlikle de ilgilidir. Örneğin ABD’de kişi başına yılda 995, Kanada’da 752, Fransa’da 641, İrlanda’da 648, Japonya’da 652, İsviçre’de 474, İspanya’da 536 dolardır. Ülkemiz 33 OECD ülkesi içinde kişi başına en az ilaç harcaması yapan ülke olmasına rağmen ve bu miktar yıllardır artmazken ilaç harcamalarının fazla olduğunu ileri sürmek dayanaktan yoksundur. Sağlıkta dönüşüm programı için en büyük fedakarlığı eczane eczacıları yapmış ama artık eczane ekonomilerimiz çok kötü durumda olduğundan ilaç ve eczacılık hizmeti; mevcut ilaç fiyatları, kar oranları ve verimlilikle sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır.” diye konuştu.

REÇETELER ETKEN MADDE İLE YAZILMALI

Saydan, vatandaşların reçetesinde yazılı ilaçlara kavuşmakta zorlandığını belirterek, şöyle devam etti: "Vatandaşlarımız eczanelerimize geldiğinde; reçete parası (en az 3 lira), ilaç katkı payı (yüzde 10-yüzde 20), ucuz ilaca göre fiyat farkı, devlet ve üniversite hastaneleri için 5 lira, reçete yazdırırsa 8 lira, özel hastane ve poliklinikler için 12 lira, reçete yazdırırsa 15 lira muayene ücreti ödemektedir. TEİS olarak defalarca ifade ettik, yetkililere raporlar ilettik. Reçetelerin yazılırken ilaçların 'ticari isimleri' değil, 'etken maddeleri' yazılsın. Çünkü hastalığı tedavi eden, vatandaşlarımızı iyileştiren ilaçların 'ticari isimleri' değildir, ilaç etken maddeleridir. Gerçek tasarruf yapmak için, vatandaşlarımıza ek külfetler getirmemek için Sağlık Bakanlığı tarafından, aynı ilaç raporlarında olduğu gibi reçetelerde de etken maddeye geçilmesi acilen sağlanmalıdır.” CİHAN