Teisden Reçeteniz Yoksa Gece Hastalanmayın Uyarısı

Teisden Reçeteniz Yoksa Gece Hastalanmayın Uyarısı

TÜM Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, özellikle gece nöbetlerinde hastaların daha önceden kullandıkları ilaçlarını...

TÜM Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, özellikle gece nöbetlerinde hastaların daha önceden kullandıkları ilaçlarını nasıl verecekleri konusunda yaşadıkları kaygıyı dile getirirken, "Reçeteniz yoksa gece hastalanmayın. Sağlık Bakanılğı'na soruyoruz. Gece eczanemize gelip, hasta çocuğunun ilacını alamayanlara ne diyeceğiz?" diye sordu.

TEİS Genel Başkanı Saydan, Sağlık Bakanlığı'nın bugün bazı basın yayın organlarında yer alan 'Büyüme hormonları, antibiyotikler, antihistaminikler ve antidepresanların reçetesiz olarak satıldığı yönünde şikayetlerin artması üzerine, bu ilaçların bilinçsizce ve amacı dışında kullanımını önlemek amacıyla Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından, illere gerekli denetimlerin yapılması talimatıyla genelge gönderildiğinin" hatırlatıldığı açıklamaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Saydan, reçeteli ilaç satışı kuralına karşı olmadıklarına dikkat çekerken, özellikle gece nöbetlerinde hastaların daha önceden kullandıkları ilaçlarını nasıl verecekleri konusunda yaşadıkları kaygıyı dile getirdi.

Bu konuda ilgili kuruma yazılı müracaat ettiklerini de kaydeden Saydan, eczane eczacıları olarak maksatlı olarak, ilaç kadar ciddi bir üründe saptırma yapmanın, aldıkları akademik eğitime ve mesleki terbiyelerine yakışmayacağını hatırlattı. Eczacılar olarak ilaçların doktor tavsiyesi, reçetesi ile eczacılar tarafından verilmesi gerektiğini belirten Saydan, "Bizlerin açıklığa kavuşmasını istediğimiz konu, aldığımız eczacılık eğitimi ile hasta vatandaşlarımızın devamlı kullandıkları, kaybettikleri veya SGK tarafından ödenmeyen ilaçlarının nasıl karşılanacağı konusudur. Özellikle eczacılarımızın gece nöbetlerinde hastaların daha önce kullandıkları ilaçları nasıl vereceğimiz sorusuna bir yanıt alamayışımız, nöbetlerde kapıdan giren her hasta karşısında endişe yaşamamıza sebep olmaktadır. Art niyetsiz buradan yetkililere soruyoruz. Çocuğunun ateş düşürücü, antibiyotik ya da öksürük şurubunu düşürüp kıran, kaybeden, bitiren ama doktorun devam etmesini söylediği ilaçları acil bir durumda eczanemize gelip isteyen bir hasta yakınına ne dememiz gerekiyor? Özellikle acil durumlarda 'git doktora yazdır ben veremem, bakanlık genelgesi var, bir şey yapamam' dediğinizde o an hastanın her türlü sözlü ve fiziksel tepkisine maruz kalabilme ihtimalimiz göz önüne alındı mı?" diye sordu.

Büyüme hormonu ilaçların reçetesiz olarak verildiğine ilişkin iddiaları yanıtlayan Nurten Saydan, "40 yıllık bir eczacı olarak bugüne kadar tuttuğum hiçbir nöbette büyüme hormonu reçeteli olarak bile istenmedi. İstenmiş olsa dahi hiçbir meslektaşım reçetesiz vermez. Her şeyden vazgeçtik, 10-20 liralık muayene ücretini verirken zorlanan vatandaş niçin fiyatları 250 lira ile 2 bin lira arasında olan büyüme hormonunu parasıyla almaya kalksın? 'Büyüme hormonu bile eczanelerden reçetesiz olarak alınıyor' denilerek aslında kurum tarafından saptırma yapılmaktadır" dedi.

Saydan, eczane eczacıları olarak reçetesiz ağrı kesici, ateş düşürücü, öksürük şurubu, mide ilacı veya hastanın devamlı kullandığı tansiyon, şeker ilaçlarından bahsettiklerini de belirtirken, bakanlığın uygulaması nedeniyle ilaç Veremediklerini söyledi. Saydan, "bütün eczaneleri kapsayacak , ilaç ve eczacılık hizmetini olumsuz etkileyecek şekilde hayata geçirilen uygulamanın eczacıları ve halkı cezalandırmaktan öte bir anlam taşımadığını düşünmekteyiz. İlaç Takip Sistemine kayıt edilen hastalarımızın kullandıkları, Medula sisteminden görüp kontrol ederek verdiğimiz bu ilaçları, hastaların yeniden almak istediği durumlarda verebilmemiz gerekir. Yoksa eczanelerimizin 24 saat açık olarak nöbet tutmasının hiçbir anlamı kalmayacaktır. Reçetenin bile e-reçete olduğu böyle bir zamanda, reçete çıktısı ve reçete fotokopisi biriktirmeye yönelik çağdışı bir uygulamanın hayata geçirilmeye çalışılması, 60 yıllık uygulamanın yeni şartlara göre yeniden düzenlenmemesinin sıkıntısının eczane eczacılarına ve vatandaşlara yüklenmeye çalışılmasını asla kabul edemeyiz" dedi.

(AY)