Tesk Genel Başkanı Bendevi Palandöken:

Tesk Genel Başkanı Bendevi Palandöken:

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Torba Yasanın çıkmasına rağmen esnafların büyük çoğunluğunun bu borçlarını rahatlıkla ödeyebilecek durumda olmadıklarını söyledi.

- TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Torba Yasanın çıkmasına rağmen esnafların büyük çoğunluğunun bu borçlarını rahatlıkla ödeyebilecek durumda olmadıklarını söyledi.

Meclis'ten torba yasa olarak bilinen adıyla kabul edilen 6552 sayılı ‘İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan’ yasanın kabul edilmesiyle 20 milyon kişinin borçlarını yapılandırabileceğini ifade eden Palandöken, “Yasanın çıkmasına rağmen insanların büyük çoğunluğu bu borçlarını rahatlıkla ödeyebilecek durumda değiller. Burada Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile protokol yapacak banka ya da bankalara çok önemli görev düşüyor. Kanun çıkmasının ardından bankalarımızda elini taşın altına koymalı. 2011 yılında verile aylık yüzde 0.70 oranındaki faiz oranı ile emekliliği gelmiş olan esnafımız kredi almış ve bu haktan yararlanmıştır. Şimdi ise yine emekliliği gelmiş ve imkanı olmayan vatandaşlarımızın bu haktan yararlanmaları için konfederasyon olarak tüm bankalarla görüşmeleri sürmektedir. Çiftçi, esnaf ve sanatkarlar ile sanayici -tüccar kesiminden 100 binlerce vatandaşımızı yakından ilgilendiren bu yapılanmada bankalara büyük görevler düşüyor. Yapılanmanın gerçekleşmesi ile devlet alacağını alacak. Bankalar kredi verecek. Emekliliği gelmiş olan vatandaşlarımız ise emekli olacak. Yani burada kaybeden olmayacak. Yapılması gereken tek şey emekliliği gelip de prim yapılandırması yapacaklar için bankaların emekli maaşına bağlı düşük faizli kredi vermesidir" ifadelerini kullandı.

2011 yılında Ziraat Bankası ile yapılan protokolden 61 bin 571 kişinin kredi kullandığının altını çizen Palandöken, “Yasa ile prim borçları olması nedeniyle yaşlılık aylığı bağlanamayan esnaf ve sanatkarımıza emeklilik imkanı sağlanmakla birlikte; mali açıdan yeterli imkana sahip bulunmayanlara böyle bir imkandan yararlanması için kredi verilmesi gerekmektedir. 2011 yılındaki 6111 sayılı yasadan 5 bin 677 kişi prim borcunu peşin ödeyerek, 61 bin 571 kişi de Ziraat Bankası'ndan kredi kullanarak toplam 67 bin 248 kişi emeklilik hakkı kazandı. Bu kapsamda olan Bağ-Kur'lunun emekli olabilmesi için bankalardan alınacak, emekli maaşından mahsup edilecek düşük faizli kredinin çok yardımı olacaktır. Bizde 2011 yılındaki gibi kredi kullanılabilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'na uygun görülecek banka yada bankalar ile protokol yapılmasını bekliyoruz” diye konuştu.