The Walking Dead'te oyuncu krizi

The Walking Dead'te oyuncu krizi

The Walking Dead'ten ayrılan Beth Greene için hayranları harekete geçti.

Beth'i The Walking Dead'e geri döndürmek için başlatılan kampanya katılımlarının neredeyse 50.000 imzayı geçmesine ve dizinin ve karakterin hayranlarının öfkeli yorumlarının internette adım başı açılan forum sayfalarını doldurmasına bakılacak olursa Beth Greene artık resmi olarak popüler dizi Walking Dead'in en tartışma yaratan karakteri oldu.

The Walking Dead hikayesine veda eden Beth yüzünden AMC'nin başına gelmeyen kalmadı. Önce AMC, Facebook sayfasında paylaştığı fotoğraf yüzünden henüz beşinci sezonun sekizinci bölümünü izlememiş olanlara zamansız hikaye bilgisi (spoiler) verdi. Ortalık karışınca da #RIPSpoiler etiketiyle özür diledi. Fakat olaylar durulmadı. İzleyenlerin de bildiği gibi sezon arası veren dizinin sekizinci bölümünde Beth öldü. Bu sefer de hayranlar ayaklandı.

Hayranların yolladığı plastik kaşıklar

Amerika'nın dört bir yanındaki öfkeli hayranlar imza kampanyasının ve ona eşlik eden protestoların bir parçası olarak AMC’ye ve The Walking Dead'in yürütücü yapımcısı olan Scott Gimple’a somut bir obje göndermenin sanal bir imza kampanyasından daha çok dikkate alınacağı umuduyla 'plastik kaşık' yollamaya başladılar.

Bu durum bize yabancı gelebilir ama Amerikan dizi seyircisi için yeni bir strateji değil. Hayranlar dizileri iptalden kurtarmak amacıyla daha önce de somut objeler göndermişler. Bunların en meşhur örneği CBS’in yayınladığı kıyamet sonrası draması Jericho için yaşanmış. Dizi önce iptal edilmiş ve hayranları kanalın New York bürosuna 20.000 kilodan fazla fıstık gönderince yeniden ekrana dönmüş ya da bizim öyle zannetmemiz sağlanmış olabilir.

Neden derseniz, Family Guy’dan Brian Griffin’in ölümü de yine benzer tepkiler çekmiş ve öfkeli seyircilerin başlattığı imza kampanyasının ve sosyal medya baskısının karakterin hayata dönmesini sağladığı iddia edilmiş. Hayranlar henüz zafer sarhoşuyken yapımcılar bu dönüşün baştan beri planlandığını belirtmişler, ki yayınlanan prodüksiyon zaman çizelgeleri de bu durumu kanıtlar nitelikteymiş.

Beth'in 4.sezonda bulduğu gümüş kaşık

Beth'in geri dönmesini sağlamak için plastik kaşık gönderilmesinin sebebine gelince.. Dördüncü sezonda Eugene ortaya çıkmış ve bir tedavi bulduğundan bahsetmişti. Beth'in kız kardeşi Maggie ve eniştesi (enişte evet?) Gleen de onlara katılıp DC'ye doğru yola çıkmışlardı. O zamanlar da forumlarda senaristler oldukça tepki görmüş, Maggie'nin Beth'i bulmak yerine D.C'ye doğru yola çıkması eleştirilmişti. Bu esnada Beth kaçırılmadan önce Daryl ile birlikte kısılı kaldıkları (s4x12) Golf Klübü'nde üzerinde “Washington D.C.” yazan gümüş bir koleksiyon kaşığı bulmuştu. Hani Beth'in ısrarla ömrünün o ilk içkisini içmeye çalıştığı günler. Hatırladınız mı? O noktada seyirciler de bunu Beth'in, Maggie ile D.C'de bir araya geleceğine dair bir işaret olarak aldığı yorumları dönmüştü. Şimdi de o kaşığı Beth'in hikayesinin devam etmesi için protesto malzemesi olarak kullanıyorlar.

Ana karakterler sayılan Beth'in sezon ortası finalinde ölmemesi gerektiğini düşünenler çoğunlukta ve bu durumun neden gerçekleştiği hakkında da çeşitli teoriler var. Yaygın olan ve en çok tepki çeken teori Beth'in, senaristlerce Daryl ile Carol arasında yaşanması planlanan aşka engel olarak görülüyor olması. Hatırlarsınız, dördüncü sezonda Beth ile Daryl biraz yakınlaşmışlardı. Şimdi yazarların hikayede "Daryl- Beth- Carol" arasında yaşanacak üçlü bir duygusal çatışma istemedikleri için Beth'i öldürmeyi tercih etmiş olmaları fikri karakterin hayranlarını çileden çıkarıyor. Bir diğer teori ise sezon ortası finalinde bir ana karakter öldürerek reyting listesinde tavan yapmak istemeleri olarak düşünülüyor. Beth'in ölümü Daryl ve Carol yakınlaşmasına yol verir mi bilinmez ama, Daryl için önemli bir kırılma noktası olacağı aşikar.

Sebep her ne olursa olsun 5. sezonun tamamının çekildiğini düşünürsek kaşık kampanyası pek işe yaramayacakmış gibi duruyor. Belki artan öfkeyi dindirmek için bir hayal sahnesi ya da bir flashback sahne yazarlar ve Beth'i hikayede görünür hale getirebilirler. Sonucun ne olacağını öğrenmek için en azından Ekim 2015’e kadar beklemek zorundayız.