Titanic'in son öğle yemeği menüsü satıldı

Titanic'in son öğle yemeği menüsü satıldı
Güncelleme:

103 yıl önce batan Titanic gemisindeki son öğle yemeğinin menüsü, açık artırmayla satıldı.

New York'taki "Lion Heart Autographs"müzayede evi, internette düzenlenen açık artırmada menünün, adının açıklanmasını istemeyen bir koleksiyoncu tarafından 88 bin dolara satın alındığını bildirdi. Menü, gemideki son öğle yemeğinde sığır eti ve hamur tatlısı servis edildiğini gösteriyor.

MENÜNÜN SAHİBİ ZENGİN BİR İŞADAMIYDI

Menü, birinci sınıf yolcularından Abraham Lincoln Salomon'a aitti. Zengin işadamı Salomon, gemiyi "Lifeboat 1" adlı filikayla ilk terk eden yolculardan biriydi. Aralarında Salomon'un da bulunduğu bazı birinci sınıf yolcularının mürettebata 40 kişilik kapasiteye sahip Lifeboat 1'e başka yolcu almamaları için rüşvet verdiği iddia edilmişti. Filika, 12 yolcusuyla gemiden ayrılmıştı. Kazanın ardından basın tarafından "Milyonerler Botu" adı takılan filikaya binenlerle ilgili soruşturma açılmıştı.

Açık artırmada, gemideki gösterişli Türk hamamında bulunan ve üzerine oturan kişiyi tartan özel koltuktan çıkan fiş de 11 bin dolara satıldı.

titanik-menu_8427.jpg

"TANRI BİLE BATIRAMAZ" DEMİŞLERDİ

Döneminin en büyük, en lüks gemisiydi. İlk yolculuğuna çıkacağı açıklandığında geminin Southampton-New York arasındaki ilk seferine katılan şanslı insanlar arasında olabilmek için dünyanın sayılı zenginleri, kontesler, lordlar biletleri adeta kapıştı. Öyle ki, biletler, "Tanrı'nın bile batıramayacağı gemi" sloganlarıyla satılıyordu.

Geminin en alt bölümündeki 3’üncü sınıf kamaraların bileti bile bugünün parasıyla 1000 dolardı. Yolculuğun 5’inci gününde 14 Nisan 1912’de saat 23:30’da dev gemi bir buzdağına çarptı. Batması 3 saat sürdü.

Kurtulanların çoğu 1’inci ve 2’nci sınıf kamara yolcularıydı. Çünkü 3’üncü sınıf kamaraların kapıları kilitlenmişti ve bu kabinlerde kalan yolcuların üçte ikisi gemiyle birlikte suya gömüldüler.