Tiyatroda Seyirciler Emniyet Kemeri Taktı

Tiyatroda Seyirciler Emniyet Kemeri Taktı

İstanbul Gelişim Sanat tarafından 81 ilde sahnelenen "Kazasız kul olmaz" adlı oyun seyircilerin beğenisine sunuldu.

İstanbul Gelişim Sanat tarafından 81 ilde sahnelenen "Kazasız kul olmaz" adlı oyun seyircilerin beğenisine sunuldu.

Dünyada bir ilke imza atan İstanbul Gelişim Sanat, iş ve trafik kazaları ayrıca ilk yardıma dikkat çekiyor. Vatan Şaşmaz, Cem Kılıç, Mehmet Ali Nalbant'ın sanat danışmanlığını yaptığı oyun Toprak Sergen'in seslendirmesiyle katkıda bulundu. 81 ilde sahnelenen "kazasız kul olmaz" adlı oyun seyircilerin beğenisine sunuldu. Proje, Uluslararası Radyocular Birliği tarafından yılın alkışı hak edenler ödülüne layık görüldü. Konusu, ülkemizde kanayan yarası haline gelen iş ve trafik kazalarının akabinde ilkyardımın önemine vurgu yapmaktadır.

Keşkelerin olmaması İçin

Kazasız kul olmaz oyununu yazan ve yöneten Zahrettin Çelik, oyun hakkında şöyle dedi:

"Keşkeler olmaması için kazasız kul olmaz oyununu 2009'da kaleme aldık. Bilindiği üzere istatistikler ve kaza oranlarına baktığımızda iş ve trafik kazaları pek iç açıcı değil. Ülkemizde yılda 8 bin kişi sadece trafikte hayatını kaybediyor. Dünyada 3. sırada Avrupa'da ise 1. sıradayız dünya genelinde 1.6 milyon insan yaşamını yitirmektedir. Gördüğünüz gibi rakam çok yüksek. Hal böyle iken bizde bu hassas konuları sahne sanatlarına taşıyarak bilinçli ve duyarlı birey ve toplum modeli oluşturma amacındayız. Oyunumuzu yurdun her tarafında halka sunacağız oyunun içinde tek bir mesaj değil birçok konuya değinmek istedik bunun için eğitsel niteliği olan bu oyunda 7" den 70'e herkesin izleyebileceği konuma getirmek, İlk yardımın önemini hatırlatmak, İş ve trafik kazalarının minimuma getirmek, seyircilerin oyundaki hatalarını görmelerini sağlamak, konuya duyarlı kurum ve kuruluşlara örnek göstermek, toplum olarak sağlık personellerine karşı hoşgörülü olmayı hatırlatmak, projemiz köy okullarının giyim, kırtasiye, gıda gibi konularda katkıda bulunuyor."

OYUN HAKKINDA

Kazasız Kul Olmaz, iş ve trafik kazaları ilk yardımın nasıl müdahale edeceğini trajikomik ve gerçek hikayelerle anlatan hem yetişkin hem de çocuklar için uyarlanmış tiyatro oyunudur. Dünyada ilk olan bir formatla sahnelenen oyunda seyirci emniyet kemeri takmadan oyun başlamıyor. İstanbul gelişim tiyatrosunun misyonu, kadına şiddet, iş kazaları, trafik kazaları ilk yardım, köy okulları gibi konuları dramatize ederek toplumda bu yönde farkındalık oluşturmaktır.

OYUN KÜNYE

Yazan ve Yöneten: Zahrettin Çelik

Sanat Danışmanı: Vatan Şaşmaz, Cem Kılıç-Mehmet Ali Nalbant

Seslendirme: Toprak Sergen