Tkdk 11. Çağrıda Aydın’a 40 Proje Kazandırdı

Tkdk 11. Çağrıda Aydın’a 40 Proje Kazandırdı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Aydın İl Koordinatörü Erhan Çiftçi, TKDK olarak 11’nci çağrı döneminde Aydın’a 40 yeni proje kazandırdıklarını belirtti.

- Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Aydın İl Koordinatörü Erhan Çiftçi, TKDK olarak 11’nci çağrı döneminde Aydın’a 40 yeni proje kazandırdıklarını belirtti.

TKDK Aydın İl Koordinatörü Erhan Çiftçi,11. Başvuru Çağrı döneminin bitişi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kurumun Türkiye çapında 11. ve Aydın ili adına 3. Proje Başvuru Çağrı ilanının bittiğini ilan eden Çiftçi, çağrı döneminde hayata geçirilen projelerin Aydın’a ve ülkeye hayırlı olmasını diledi. Proje yatırımların yeni girişimcilere örnek olarak Türkiye’nin kalkınmasına katkı sağlamasını temenni eden Çiftçi, “9. ve 10. Başvuru Çağrı dönemlerinde Koordinatörlüğümüze 17 yatırımcı proje başvuru paketi teslim etmişti. İlgili projeler koordinatörlüğümüzce değerlendirilmiş ve uygun olan 11 projenin başvuru sahipleriyle sözleşme imzalanmış ve yatırımlara başlanmıştı. Bu bilgilere göre toplamda Aydın İlinde yapılacak yatırım tutarı 5 milyon 67 bin 709 TL, toplam nihai destek tutarı 2 milyon 518 bin 601 TL’dir. 11. Çağrı döneminde ise Kurumumuza 40 proje başvurusu yapılmıştır. Projeleri İlçeler bazında değerlendirirsek Merkez ilçemizden 8 proje, Karpuzlu ilçemizden 6 proje, Söke ilçemizden 5 proje, Bozdoğan ilçemizden 5 proje, Germencik ilçemizden 4 proje, Çine ilçemizden 4 proje, Kuşadası ilçemizden 2 proje, Yenipazar ilçemizden 1 proje, Nazilli ilçemizden 1 proje, Köşk ilçemizden 1 proje, Karacasu ilçemizden 1 proje, İncirliova ilçemizden 1 proje, Didim ilçemizden 1 proje geldi; görüldüğü üzere ilimiz ilçelerinin neredeyse hepsinden projelerimiz mevcut. Bu projelerin incelenip sözleşmelerinin imzalanması halinde Aydın İlimizde yapılacak olan toplam yatırım tutarı 40 milyon 286 bin 422,07 TL olup, TKDK destek tutarı 20 milyon 190 bin 199,93 TL olacaktır” dedi.

Aydın’a kalkındıracak olan 40 proje arasında büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, et üreten ve süt üreten tarımsal işletmeler, kanatlı eti üreten işletmeler, süt ve süt ürünleri işleyen tesisler, et ve et ürünleri işleyen tesisler, yaş meyve ve sebze işleme tesisleri ve kırsal turizm alanlarında yapılacak olan yatırımların yer aldığına işaret eden Çiftçi, “Diğer yatırımlar ise, nispeten daha küçük olan yatırımlar olup, 250 bin Euro’ya kadar yapılacak yatırımların IPARD tarafından yüzde 50’sini hibe vermeyi taahhüt ettiğimiz projelerden oluşmaktadır. Bu projeler arıcılık, tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği ve kültür balıkçılığının geliştirilmesi gibi projeler olup, kovan, traktör ve ilgili makina ekipmanları kapsamaktadır. Özellikle, tıbbi aromatik bitkilerin yetiştiriciliği kapsamında, tıbbi aromatik bitkiler listesinde yer alan ürünlerin ekimi için talep edilen traktör ve römork başta olmak üzere; tarım alet- ekipmanlarından oluşmaktadır. TKDK Aydın İl Koordinatörlüğü olarak personellerimiz; öncelikle paydaş kurumları, il ve ilçe tarım müdürlüklerini, ilçelerdeki ziraat odalarını ziyaret edip, kaymakamlıklar nezdinde muhtarlarla toplantılar yapıp, ilçelerdeki sivil toplum kuruluşlarını, ticaret odasını, sanayi odasını, ticaret borsasını, birlikleri, üretici örgütlerini ve Tar-Gel personellerini ziyaret edip, müftülük ile beraber düzenlenen ortak çalışma ve toplantılar vesilesiyle Aydın’ın ilçelerine ve köylerine giderek bilgilendirme ve tanıtımlarını gerçekleştirmiştir. Bu toplantılardan elde edilen potansiyel yatırımcı bilgileri ve kurumumuza bizzat gelip TKDK uzmanlarıyla görüşerek yatırımcı listelerine isimlerini yazdıran potansiyel faydalanıcılarımızın bilgilerinin yer aldığı bir havuz oluşturulmuştur” diye konuştu.

HER KESİMDEN ÇİFTÇİ VE MÜTEŞEBBİSE ULAŞILDI

Kurum personeliyle haftalık olarak yaptıkları ilçe değerlendirme toplantıları, zaman zaman potansiyel yatırımcılara yönelik bilgilendirme toplantıları ve işletme ziyaretleriyle her kesimden çiftçi ve müteşebbise ulaşmaya çalıştıklarını ifade eden Çiftçi, şunları söyledi: “Bu çabaların olumlu sonucu olarak, 11. Çağrı dönemine proje getiren yatırımcılar, bu havuz içinden birebir ilgilenilen proje sahiplerinden çıkmıştır. Potansiyel faydalanıcılarımız haftalık aranmak suretiyle; yatırım planlarının hangi aşamada olduğu, herhangi bir aksaklık olup olmadığı sorulup, olası problemlere çözümler üretilmiştir. Dolayısıyla, alınan proje sayısının çokluğunda il koordinatörlüğü çalışanlarının emeği çoktur. Aydın İl Koordinatörlüğü olarak, toplam yatırım tutarı 40 milyon 286 bin 422,07 TL olan projelerin, Aydın iline hayırlı olması için, potansiyel yatırımcıların projelerinin arkasında durarak hayallerini gerçekleştirmelerine ve Aydın’a değer katmalarına destek vermeye devam edeceğiz. 12. Çağrı dönemi için ise hazırlıklara başlamış bulunmaktayız. Tüm yatırımların yurdumuza ve milletimize hayırlı olması temenni ederiz”