TL'den dünyada bir ilk

TL'den dünyada bir ilk
Güncelleme:

Türk Lirası dünyada ilk kez bir yatırım aracı olarak işlem görecek.

TL ile Çin yuanı 2015'in ikinci yarısında Dubai'de future piyasasında yeni ürün olarak sunulacak. Küresel finans merkezlerinde ilk kez Türk Lirası bir yatırım aracı olarak işlem görecek.

Dubai Altın ve Hammadde Piyasası'nda (DGCX) Türk Lirası ile yuan para birimleri future piyasasında yeni ürün olarak sunulacak. Yılın ikinci yarısında başlanması kararı alınan TL future'ları ile ilgili konuşan DGCX Başkanı Ian Wright, "Çin'e ve bölgesel olarak Türkiye ile ilgileniyoruz" dedi.

Günde 1.4-1.5 milyar dolar arasında bir işlemin yapıldığı DCGX'te en büyük porsiyon döviz cinslerinde.

Ayrıca hisse, değerli madenler ve hidro karbon da işlem görüyor. DCGX Aralık 2014'te de ruble ve won'u da işlem gören döviz cinsleri arasına almıştı.

Türk Lirası'nın kendine yeni bir platform bulduğu tek yer menkul kıymet piyasaları da değil. Sabah'ın haberine göre, aynı zamanda ticarette de hızla artan bir şekilde TL kullanılmaya başlanıyor. Son olarak İran Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Gulamali Kamyab, ülkesinin artık yabancı ülkelerle tüm ticari işlemlerinde Türk lirası, Çin yuanı, Rus rublesi ve euro gibi para birimlerini kullanacağını söyledi. 

TL ile dış ticaret rakamlarındaki artış da devam ediyor. 2014'ün 11 ayında 2013 seviyesi yüzde 3.5 aşıldı. Her yıl ticarette TL kullanımında yüzde 20-30 arasında büyüme rakamlarına ulaşılıyor.