Tokgöz: “Asgari Ücret Artışı 25 Ayrı Kanaldan Etkileyecek”

Tokgöz: “Asgari Ücret Artışı 25 Ayrı Kanaldan Etkileyecek”

Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Ömer Faruk Tokgöz, asgari ücretin 2016'dan itibaren net bin 300 lira olmasının herkesi...

Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Ömer Faruk Tokgöz, asgari ücretin 2016'dan itibaren net bin 300 lira olmasının herkesi 25 ayrı kanaldan etkileyeceğini belirterek, "Kısa vadede en fazla etkilenecek olanlar ise doğum, askerlik veya yurt dışı borçlanması yapanlar olacak. Borçlanmayı yeni yıla erteleyenler ise yüzde 29 daha fazla ödemek zorunda kalacaklar" dedi.

Mersin SMMMO Başkanı Tokgöz, AK Parti'nin seçim vaatleri arasında yer alan asgari ücretin bin 300 liraya yükseltilmesinin etkilerini İHA muhabirine anlattı. Hükümetin kurulmasının hemen ardından Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun da 2016 yılı asgari ücretini belirlemek için çalışmalarına başlayacağını anımsatan Tokgöz, asgari ücret artışının işçiden işverene kadar çok geniş kesimi etkileyeceğini dile getirdi. Net asgari ücretin yılbaşında bin 300 liraya çıkarılması durumunda olumlu ve olumsuz etkileri de beraberinde getireceğini söyleyen Tokgöz, "Asgari ücret artışı işçisinden işverenine, gencinden yaşlısına, esnafından part-time çalışan taksicisine kadar herkesi 25 ayrı kanaldan etkileyecek. Etkilerin kimisi yük getirirken, kimisi de avantaj sağlıyor" diye konuştu.

SGK BORÇLANMASI YAPACAKLAR DİKKAT

Özellikle Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) doğum, askerlik veya yurt dışı borçlanması yapacakları uyaran Tokgöz, asgari ücret artışından kısa vadede en fazla etkilenecek olanların doğum, askerlik veya yurt dışı borçlanması yapanlar olacağını bildirdi. Tokgöz, "Doğum, askerlik veya yurt dışı borçlanmasını yeni yıla erteleyenler, yüzde 29 daha fazla ödemek zorunda kalacaklar. Doğum borçlanmasını yeni yıl girmeden yapanlar, bir çocuk için 2 bin 859 lira daha az ödeyecek" ifadelerini kullandı.

İşçi, işveren ve Bağ-Kur'luların yanı sıra Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi ödeyenler, isteğe bağlı sigortalılar, ayda 30 günden az çalıştıkları için eksik günlerinin primini kendileri ödemek zorunda kalanlar ile Türk müteahhitler tarafından yurt dışına işçi olarak götürülenlerin de yeni uygulamadan etkileneceğini ifade eden Tokgöz, şöyle devam etti:

"Ancak, asgari ücretteki artıştan olumlu etkilenenler de var. İşsizlik maaşı ve evde bakım ücreti alanlar, 65 yaş aylığı, engelli aylığı ve GSS için gelir testi yaptıran düşük gelirliler olumlu etkilenecekler arasında yer alıyor. Asgari Geçim İndirimi'nin herkes için yükselecek olması dolayısıyla da işçi ve memur yaklaşık 16 milyon ücretli çalışan daha fazla para alacak."

GURBETÇİNİN BORÇLANMA MALİYETİ 50,7 BİN LİRA ARTACAK

Yurt dışındaki Türk vatandaşı işçilere, çalışmadıkları süreler için borçlanarak emeklilik hakkı sağlanacağını aktaran Tokgöz, "Bunun için 7 bin 200 gün prim ödemesi gerekiyor. Primler, asgari ücret ile asgari ücretin 6,5 katı arasında belirleyebildikleri kazanç üzerinden hesaplanarak ödeniyor. Borçlanmak için önceden hazırlığını yapmış olan gurbetçilerin ellerini çabuk tutmaları gerekiyor. Aksi takdirde 2016 yılına kalırsa 50 bin 731 lira daha fazla ödeme yapmak zorunda kalacaklar" uyarısında bulundu.

ASKERLİK İÇİN BORÇLANMADA ZARAR BİN 430 LİRA

En çok borçlanmanın er ve erbaş olarak ya da yedek subay okulunda geçen askerlik süreleri için yapılacağını vurgulayan Tokgöz, "Bir yıllık askerlik borçlanması için yılbaşına kadar 4 bin 890 lira ödemek yeterliyken, 1 Ocak 2016 tarihinden sonra 6 bin 320 lira ödenmesi gerekecek. Yeni yılda yapılması gereken fazladan ödeme bin 430 lira olacak" ifadelerini kullandı.

Asgari ücretin bin 300 liraya çıkmasından faydalanacak kesimlerin başında yeraltı maden işçilerinin geldiğine işaret eden Tokgöz, Soma faciasından sonra yapılan düzenlemeyle taban ücretleri asgari ücretin iki katına çıkartılan yeraltı maden işçilerinin, yılbaşından itibaren 2 bin lira yerine 2 bin 600 lira ücret alacaklarını belirtti.

"GSS PRİMLERİNDEN KURTULUN"

Sigortası olmayanların ödemeleri gereken GSS primlerinin hane halkının kişi başına düşen geliri üzerinden hesaplandığını dile getiren Tokgöz, "Bu da asgari ücrete göre hesaplanıyor. Yıl başından sonra hane içinde kişi başına gelir 548,6 liranın altında ise prim ödemekten kurtulacaklar. Son testte, sınıra yakın geliri çıktığı için prim ödemek zorunda kalanlar, 1 Ocak sonrası başvurursa prim ödemeyebilir. Öte yandan, evde bakım için halen hane içinde kişi başına gelirin 667 liranın altında olması gerekiyor. 1 Ocak sonrası ise 867 liranın altında olması yeterli olacak. Kişi başına geliri 670-850 lira arasında çıktığı için başvurusu reddedilenler yeniden başvurabilir. 65 yaş aylığı bağlanabilmesi için ise halen kişi başına gelirin 333 liranın altında olması gerekirken, 1 Ocak'tan itibaren 433 liranın altında olması yeterli kabul edilecek" şeklinde konuştu.

Bin 300 liralık asgari ücret gerçekleşirse ücretlilerin maaşlarına ek olarak ödenen Asgari Geçim İndirimi'nde de 33 lira artış olacağını ifade eden Tokgöz, şunları söyledi: "Ücretlilere maaşlarına ek olarak şu an her ay en az 90,11 lira Asgari Geçim İndirimi (AGİ) karşılığı ödeme yapılıyor. Evliyse, eşi çalışmıyorsa, çocukları varsa bu rakam artıyor. AGİ tutarı, her yıl asgari ücrete göre yeniden hesaplanıyor. 2015 yılında 90,11 lira olan AGİ, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren 123,43 liraya çıkacak. Dolayısıyla ücretle çalışan herkesin aldığı AGİ'de en az 33 lira artış olacak."