TOKİ’nin hastane inşaatında skandal

TOKİ’nin hastane inşaatında skandal

TOKİ'nin ihaleye verdiği inşaat kapanın elinde kaldı.

TOKİ’nin 14 milyon 822 bin TL’ye ihaleye verdiği İskilip Atıf Hoca Devlet Hastanesi inşaatında, firma kayıplara karıştı. Yarım kalan inşaata yağmur suları doldu, bina ve içerisindeki malzemeler çürümeye başladı. Alacaklılar, borçlarına karşılık inşaat malzemelerini götürdü.

Çorum’un İskilip ilçesindeki İskilip Devlet Hastanesi dönemin Sağlık Bakan Yardımcısı olan AK Parti Milletvekili Agah Kafkas tarafından denetlenmiş ve ismi Şubat 2012’de İskilip Atıf Hoca Devlet Hastanesi olarak değiştirilmişti. Hastanenin küçük olması sebebiyle Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) 100 yataklı bir hastane yapılması için çalışma başlattı. 10 Ekim 2011’de İskilip Atıf Hoca Devlet Hastanesi ihalesi 14 Milyon 822 bin TL’ye Aygün İnşaata verdi. TOKİ, hastanenin teslim tarihini 9 Nisan 2014 olarak belirledi. Mart 2012’de yapımına başlanan hastane inşaatını yapan şirket, TOKİ’den aldığı hak edişleri başka şantiyelerde kullanınca hastane inşaatı durdu.

Yüzde 60'ı tamamlanan hastane çatısının açık bırakılması nedeniyle, yağmur suları çatıdan içeri girerek binayı çürütmeye başladı. Havalandırma sistemleri ve hastane malzemeleri sular altında kaldı. Bodrum katına kadar ulaşan yağmur suları, hastanenin tamamlanan kısımlarında büyük hasarlar meydana getirdi. Asansör boşluğunda 2 metre derinliğinde su birikintileri oluştu.

İnşaat firmasının malzeme veren bazı şirketler, alacaklarını tahsil edemeyince şantiye sahasındaki malzemeleri TIR’lara yükleyerek götürdü.
Hastaneye inşaat malzemeleri satan İsmail Suakıtıcı şirket yetkililerinden iki ayrı çek aldığını ancak firmanın ortadan kaybolduğunu ve çeki tahsil edemediklerini söyledi. Daha sonra şirket yetkililerinden ‘Şantiyeden istediğiniz götürüp satabilirsiniz’ şeklinde bir evrak alarak şantiyedeki bazı malzemeleri alarak zararını gidermeye çalıştığını söyleyen Suakıtıcı, “Parasını alamayan birçok firma, şantiyedeki malzemeleri TIR’lara yükleyerek götürdü. Hâlâ alacağımız var” dedi.

İnşaata yemek veren restoran sahibi İsmail Çolak, siyasilerin ilgisizlikleri yüzünde dolandırıldıklarını söyledi. 164 binTL alacağını olduğunu belirten Çolak, “TOKİ, Ak Saray yapımında gösterilen özeni hastane için göstermedi. Hastane çürümeye terk edildi. Bu israftır. Firma karşılıksız çekler-le bizi dolandırdı. Devlet, firmayı hiç denetlemedi. Seçimlerde gelip hal hatır soran siyasiler bugün ihtiyaç duyduğumuzda ortada yok” diye konuştu.

TOKİ: Esnaf dava açabilir!

Konuyla ilgili açıklama yapan TOKİ yetkilileri, inşaatın yağmalanmasından dolayı şantiyede özel güvenlik görevlendirildiğini söyledi.

TOKİ yetkilileri yeni ihale açılmadığını belirterek, “Hastanenin zararları tespit edilecek ve inşaatı bu halde bırakan firmaya fatura edilecek. Firmaya dava açılacak. Mağdur esnaf, hukuki yollarla haklarını arayabilir, dava açabilir” açıklaması yaptı.

Belediye Başkanı: Firma bırakıp gitti

İskilip’in AK Partili Belediye Başkanı Recep Çatma, inşaatı üstlenen firmanın bırakıp gittiğini söyledi. Çatma, “Farklı yerlerdeki şantiyelerine ağırlık vermişler. Alacaklı birkaç kişi bana geldi. TOKİ, inşaatı aralık ayında tekrardan ihaleye vereceğini söyledi. Zaten inşaatın yüzde 80’i tamamlandı” dedi.

İskilip’te 8 yıl belediye başkanlığı yapan Mehmet Lokum, siyasilerin İskilipli Atıf Hoca’nın ismini kullanmaktan başka bir şey yapmadıklarını söyledi. Lokum, devletin gerekli önemi göstermediğini kaydetti.

VEKİLLER TEMEL ATMAYA GELDİ

İskilip Bakkallar ve Tuhafiyeciler Esnaf Odası Başkanı Osman Top da hastanenin çürümeye terk edildiğini belirtti. Top, “Alacaklılar var ama muhatap bulamıyoruz. Yetkililer sadece temel atmaya geldi” dedi.

İNŞAAT İŞÇİLERİ BİLE KAÇTI

İnşaatın muhasebe işlerini yapan Mürşide Diken’in eşi Harun Diken ise eşinin son aylardaki sigorta girişleri yapılmadığı için işsizlik maaşına da başvuramadıklarını aktardı. İşçilerin de paralarını alamayınca bırakıp gittiğini söyledi.