Toki’nin Yeni Konut Hamlesi Manisa’dan Başlayacak

Toki’nin Yeni Konut Hamlesi Manisa’dan Başlayacak

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı tarafından başlatılacak olan yeni konut hamlesinin ilk binaları Manisa’nın Yunusemre ilçesinde yapılacak. Daha önce 3 farklı tipte konut yapan TOKİ bundan sonra konutları yapacağı belediye ile işbirliği içerisinde kon

- Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı tarafından başlatılacak olan yeni konut hamlesinin ilk binaları Manisa’nın Yunusemre ilçesinde yapılacak. Daha önce 3 farklı tipte konut yapan TOKİ bundan sonra konutları yapacağı belediye ile işbirliği içerisinde konutları tasarlayacak.

Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, Başkan Yardımcıları Ramis Şiyak, Kılıç Kaya, Hakan Akgöl ve İmar ve Şehircilik Müdürü Saniye Altay, Emlak ve İstimlak Müdürü Mustafa Dandin ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Manisalılara Kurban Bayramı müjdesi verdi. Manisa’nın en büyük sıkıntılarının başında gelen konut sorununu büyük ölçüde rahatlatacak olan TOKİ projesi ise Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyor.

Başkan Çerçi, “Toplu konutla ilgili yeni bir dönem başlıyor ben 2-3 defa Ankara’ya gittim. Yardımcım 3-4 defa Ankara’ya gitti toplu konutlarla ilgili görüşmeler yapıldı. Toplu Konut İdaresi’nden buraya uzman heyetler geldi arazide incelemeler yapıldı. En son geçen hafta gittiğimizde tekrar görüştüm. TOKİ bu dönemde yeni bir konut seferberliği başlatacak ve ilk konut hamlesi de Manisa’dan başlatılacak. Yeni bir dönem başlıyor bu dönemin bazı özellikleri var. Bu dönemle ilgili ciddi miktarda konutu ilk defa TOKİ Manisa’dan başlayacak. Bu etapta yapılan ilk konutlar Manisa’da olacak. Bunu da başardık çok şükür” dedi.

Yunusemre Belediyesinin özellikle alt gelir gruplarına ve orta gelir gruplarına yönelik talebi bütün değerlendirmeler neticesinde uygun bulunduğunu ve çalışmaların başlatıldığını anlatan Başkan Çerçi, “Ne gibi çalışmalar yapacağız? Önümüzdeki süreçte bayramdan sonra özellikle anket çalışmaları ondan sonra ön talep toplama çalışmalarının hepsini biz Yunusemre Belediyesi olarak yapacağız. Özellikle alt gelir grubuna yönelik çalışmaları ben çok önemsiyorum. Birde orta gelir grubuna yönelik çalışmalar var. Burada bazı şartlar var. Bir diğer önemli nokta bu dönemde TOKİ kendi tip projelerini dayatmıyor size. Onlarında görüşmelerini yapacağız. Projenin üzerinde nasıl bir estetik, görüntü olacak, dış cephe nasıl olmalı, bahçe düzeni nasıl olmalı bu konularda bizim görüş ve önerilerimiz ağırlık kazanıyor. Eskiden TOKİ diyordu ki 3 tip projem var bunlardan birini seç. Sen oraya bunlardan birini yapacaksın deniyordu. Artık bu dönem bitti. Biz kendi dizaynımızı, kendi tasarımımızı, tasarrufumuzu TOKİ ile oturup görüşeceğiz. Bütün bu sürecin sonunda diyeceğiz ki şundan bu kadar bundan şu kadar istiyoruz diyeceğiz yani biz Yunusemre Belediyesi sınırları içerisinde 3 bin adet bu biraz talebe göre düşebilir de artabilir de. 2 bin 500 de olabilir talep çoksa 3 bin 500 hatta 4 bine kadar çıkma ihtimali de var ve bunlar tek seferde yapılacak. Bunun tek bir merkezde olması da gerekmiyor. Birden fazla merkezde de olabilir. 2 bin tanesi bir yerde olur, 500 tanesi bin tanesi de başka bir yerde e olması mümkün. Hepsinin tek bir yerde olması da mümkün. Bu ileriki süreçte TOKİ ile görüşmelerimizde arazi şartlarına göre netlik kazanacak. Detayları o zaman görüşeceğiz. İlk etapta biz hemen bayram sonrasında anket çalışmaları yapacağız, vatandaşlarımız bizden ne tür konutlar istiyor, ne tür ödeme şartları, neler bekliyor önce onları tespit edeceğiz. Akabinde bir ön talep toplayacağız. Bütün bunların görüşülmesinin sonrasında TOKİ’ye gideceğiz netleştireceğiz ondan sonra kesin talep alımı başlanacak. Bu süreç 2-3 ay sürecek” şeklinde konuştu.

Kesin talep toplanması sırasında 5 bin lira civarında bir peşinat alınacağını kaydeden Başkan Çerçi, “Ondan sonra 10 yıl 15 yıl arasında bir ödeme süreleri var. Mesela 80-85 metrekare olan konut 2+1 olacak, 110 metrekare olan 3+1, 130 metrekare olan da 3+1 olacak. 80-85 metrekarelik daire yani alt gelir grubuna hitap edecek olan dairenin tahmini satış bedeli ortalama 85 bin lira ila 110 bin lira arasında olacak. Peşinat 4 bin lira tutuyor kalan 80 bin lirayı da 180 aya bölüyor. Yani 15 yıla bölüyor. Kira öder gibi ev sahibi olunacak. Ve bu daireleri alanlar eve geçtikten sonra anahtarlarını teslim aldıktan sonra ödeme yapmaya başlayacaklar” ifadelerini kullandı.

“Toplu konutlar, halkımıza Kurban Bayramı müjdemizdir” diyen Başkan Çerçi, “Bu proje bizim halkımıza verdiğimiz en önemli projelerden biri. Sosyal ağırlıklı bir proje. Bu projenin birçok detay var. Örneğin hane halkı aylık net geliri 2 bin 600 lira veya altında olacak dar gelirli aileler için yapılacak olan daireye başvurabilmek için” dedi.

Başkan Çerçi, “İlçe merkezine TOKİ’yi sokmayacağız ve sokturmayacağız. Bu sözümüzün arkasındayız” diyerek şöyle devam etti:

“Manisa merkezde asla böyle bir projemiz yok. Zaten bu kadar konutu sığdıracak bir alan yok. Şehir merkezine de bunu yapmayı düşünmüyoruz. Bir uydu kent tarzında olacak.”

Başkan Çerçi, yaklaşık 400 milyon liralık projenin yapılacağı alan için 3-4 alternatif alan olduğunu ancak kendilerinin özellikle Yuntdağı bölgesi üzerinde durduklarını ifade etti.