Tonlarca yağ hortumladılar !

Tonlarca yağ hortumladılar !
Güncelleme:

10 numara kaçak akaryakıt kaçakçıları şimdi de sahte sertifikayla yağları toplayıp piyasaya sürüyor.

Otobüs yangılarıyla gündeme gelen 10 numara kaçak akaryakıtta kaçakçıların yeni yöntemi akıllara durgunluk verdi; Atık Madeni Yağ Toplama sertifikasının sahtesiyle yağları toplayıp satıyorlar.

Türkiye’de atık madeni yağların dönüştürülmesi yolunda atık yağların toplanması, arka kazanımı ve taşınması yetkisi 2008 senesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Petrol Sanayi Derneği (PETDER)’ne verildi. Halk arasında 10 numara dizel Kaçak akaryakıt olarak da bilinen atık madeni yağlardan üretimi yapılan akaryakıt kaçakçılığında, kaçakçıların düzmece belgelerle tonlarca atık madeni yağ topladıkları belli oldu .

Vatan Gazetesi'nden Mehmet Ali Demir'in haberine göre kaçakçıların bu atık yağları işlemden geçirerek tekrardan dahil piyasaya sürdüğü belirlendi. Bakanlık ve polis şimdi bu firmaları mercek altına aldı.

Kod ismi 13 02

Kaçakçıların yeni bulduğu yöntem ise şu şekilde işliyor; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından PETDER’e verilmekte olan yetkiyi dernek alt firmalara sözleşmeyle devretti. Atık madeni yağların lisansı da ‘13 02’ koduyla bu firmalar tarafından toplanıyor. Bu kodu öğrenen kaçakçılar ise ürettikleri düzmece belgeler ile gittikleri sanayi siteleri ve bakım istasyonları gibi yerlerden tonlarca atık madeni yağ topluyor. Bu yağları daha akabinde işlemden geçirerek kaçak akaryakıt olarak piyasaya sürüyor.

Yapılan incelemelerde atık madeni yağ üreticilerine gelen bazı firmaların sözleşmeli firmalar olduğu da tespit edildi. Ancak bu firmaların sahip olduğu lisanslar arasında “13 02” olan toplama lisansının olmadığı belirlendi. Bakanlık, tüm vilayet müdürlüklerine bir ova göndererek bu firmaların sıkı takip altına alınmasını talep etti . Polis ve Jandarma ise şimdi kaçak akaryakıtların hangi yerde toplandığının izin sürüyor.

Onbinlerce ton

PETDER’in verilerine göre; 2005 - 2013 seneleri arasında toplanan atık yağ miktarı 123 bin 637 ton. 2013 senesinde 1 milyon 84 bin 931 ton madeni yağ piyasaya sürüldü. Bunun 607 bin 623 tonu kullanılırken arka kalan yağ motorin piyasasına 10 numara yağ ismi altında kaçak akaryakıt olarak kullanıldı.

Önceki senelerde piyasalardaki 10 numara yağ miktarı 1 milyon tonu aşmış iken sıklaşan operasyonlar ile bu 477 bin 308 tona düştü . Gümrük ve ve Ticaret Bakanlığı da ise 2014 senesinde 24 bin 401 ton madeni yağ ile 37 bin 166 ton akaryakıt ve akaryakıt harici kara Elmas(petrol) ürünü ele geçirildiğini açıkladı. Önceki sene vasıta bakım servislerinden 11 bin 783, halk kurumlarından 3 bin 443 ve başka üreticilerden 3 bin 489 ton atık traktör yağı bir araya geldi .