‘Torba Yasa ile belediyelere haciz güçleşti’

‘Torba Yasa ile belediyelere haciz güçleşti’

Torba Yasa’da yer alan iki madde ile belediyelerin yapmadığı ödemeler için haciz uygulanmasının imkânsız hale getirildiği iddia ediliyor. Avukat Cevat Kazma, bu maddelerin icra hukukunun amacına aykırı olduğunu vurguluyor. Belediye Kanunu’nun...

Torba Yasa’da yer alan iki madde ile belediyelerin yapmadığı ödemeler için haciz uygulanmasının imkânsız hale getirildiği iddia ediliyor. Avukat Cevat Kazma, bu maddelerin icra hukukunun amacına aykırı olduğunu vurguluyor.

Belediye Kanunu’nun 15. maddesinde yapılan yeniliğe göre yerel yönetimlerden haciz kararı uygulanmadan evvel borç miktarı değerinde mal beyanında bulunması talep edilecek. 10 gün içinde mal beyanında bulunulmadığı takdirde haciz, alacak miktarını geçemeyecek. Yine belediye haczedilecek malın kamu hizmetini aksatacağını belirtirse o mallara da el konulamayacak. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Avukat Kazma, alacaklıların paralarını tahsil etmesinin bütünüyle belediyenin inisiyatifine bırakıldığını dile getiriyor.

Kazma, "İcra hukukunun amacı devletin cebri icra gücü ile hak maliklerine haklarının verilmesidir. Bu madde ile belediyeler güçlü konuma getirilirken, alacaklılar güçsüz konumda bırakılmaktadır." diyor. Kazma’ya göre Torba Yasa büyük meblağlı alacakların tahsilini güçleştirecek.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE BELEDİYE MÜLKİYETİNE GEÇEN GAYRİMENKULLER HACZEDİLEMEYECEK

Belediye Kanunu’nun 73. maddesi de yenileniyor. Belediyelerden alacağı çok olan birey ya da şirketler evvela yerel yönetimlerin gayrimenkullerine haciz koyduruyordu. Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında belediye mülkiyetine geçen gayrimenkullerde artış olacağı öngörülüyor. Ancak 73. madde ile kentsel dönüşüm kapsamında belediye mülkiyetine geçen gayrimenkuller hiçbir şekilde haczedilemeyecek. Bu maddenin de hukuken kabul edilmesinin mümkün olmadığını anlatan Kazma, "İdare ve icra hukuku bakımından belediyenin, kamunun kullanımına tahsis edilmeyen, özel mülkiyete tabi mallarının tümü haczedilebilir. Bu hüküm anayasaya, idare hukukuna ve cebri icranın amacına aykırıdır.” yorumunu yapıyor.

CİHAN