Tövbe edenlere dokunulmazlık kimliği

Tövbe edenlere dokunulmazlık kimliği
Güncelleme:

IŞİD, orduda görev yapmaktan pişman olan askerlere tövbe ettikten sonra dokunulmazlık kimliği veriyor.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) öncülüğündeki silahlı grupların, orduda görev yapmaktan pişman olduğunu belirterek bir daha askerlik yapmayacaklarına dair söz verenlere "tövbe merasiminden" sonra "dokunulmazlık kimliği" verdikleri bildirildi.

Alınan bilgiye göre Kerkük'ün güneyindeki Riyad, Havice, Zap, Abbasi  ve Dakuk nahiyelerine bağlı bazı köyleri ele geçiren IŞİD militanları, esir  aldıklarıyla kendilerine başvuran Irak askerlerine yeni kimlikler yaptırıyor.  Tövbe ederek yeni kimliğe kavuşan eski askerlere kimse dokunmuyor. Kimliği taşıyanlar, IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların denetim ve kontrolü altındaki  yerleşim bölgelerinde rahatlıkla gezebiliyor.

Dakuk Asayiş Müdürü Polla Ahmet, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  IŞİD'in hedefi olmaktan çekinen bazı askerlerin, örgüt karargahlarına giderek,  dokunulmazlık kimliği aldığını söyledi. IŞİD'in bölgedeki yol güzergahlarını  kontrol ettiğini aktaran Ahmet, "Kontrollerde dokunulmazlık kimliği olanların  geçişine izin veriliyor. Bu kimliği taşımayanlar ise öldürülüyor" dedi.

Kimlikte neler var?

AA muhabirinin tövbe eden bir eski askerden edindiği kimlik basit bir  kağıttan oluşuyor. Üzerinde IŞİD'in mührü ve kime verildiğine ilişkin bilgiler  var. Fotoğraf, adres ve kişinin ne tür iş yaptığı bilgilerinin yazılı olduğu  kimlikte 'besmele' ve 'Barışa meyil ederlerse sende meyil et. Allah'a tevekkül  et. O, en iyi işiten ve en iyi bilendir' mealindeki Enfal Suresi'nin 61. ayetinin  yer aldığı belgede, kimliği alan ile verenlerin imzaları bulunuyor. Ayrıca imza  atan kişi için şu notlara da yer veriliyor: 'Safevi polisi, askeri ve hükümetiyle  olan bütün işlerimden elimi çekeceğime dair Allah'ın huzurunda tövbe ettiğimi  ilan ederim. Bundan sonra Müslüman ve mücahitlerle savaşmayacağıma yemin ederim.  Buna aykırı davranırsam alemlerin Rabb'inin farz kıldığı kısasla yüzleşeceğim."

IŞİD daha önce Irak ordusunda görev yapmış asker ve polisler için  Musul'da "tövbe noktaları" belirlemişti.

Bir süredir çatışmaların ve otorite boşluğunun yaşandığı Irak'ta, IŞİD  öncülüğündeki silahlı gruplar, Musul ve Tikrit gibi bazı kentlerde kontrolü ele  geçirmiş, çatışmalar yüzünden yaklaşık 1 milyon sivil, bölgeden göç etmek zorunda  kalmıştı.