''Transformers'' uçaklar geliyor…

''Transformers'' uçaklar geliyor…
Güncelleme:

İngiliz havacılık ve savunma teknolojileri firması BAE Systems, hayal gibi görünen ancak gerçek olan geleceğin savaş uçaklarını tanıttı.

BAE Systems firmasının İleri Araştırma Grubu’nun elinden çıkan konseptlerin en ilginci, bir ana ve iki yan uçaktan oluşan “The Transformer” isimli tasarım. Radardan saklı ilerleyebilen bir stealth uçak olan The Transformer, elmas görünümlü ana uçak ve gerektiğinden ondan ayrılıp tek başına uçabilen iki üçgen şekilli uçağın birleşimi.

Savaş uçaklarının en büyük sorunlarından biri, uzun mesafeli görev uçuşlarında sınırlı miktarda yakıta sahip olmaları. Eğer uzun uçuşlarda yakıt tüketimi azaltılabilirse, uçakların havada kalma zamanı artabilir. İşte The Transformer’ın üç uçağı birleştiği zaman hava sürtünmesi ve böylece yakıt tüketimi azalıyor. Görev bölgesine gelindiğinde yan uçaklar ayrılıp gözcü veya destek pozisyonu alırlarken, ana uçak ise asıl görevi halledebilir veya yardım paketleri atabilir.

BAE Systems’ın 2040 vizyonu her ne kadar çok ilginç olsa da, orduların bu türden ileri teknoloji ürünü konsept uçaklara sahip olmasına biraz daha vakit var gibi gözüküyor.