TRT'den engellilere kanal !

TRT'den engellilere kanal !

Görme ve işitme engellilere özel televizyon yayını Haziran ayından sonra başlıyor.

AK Parti İstanbul Milletvekili Bülent Turan, milyonlarca görme ve işitme engellinin, televizyon yayınlarını anlayamadığını bu nedenle sosyalleşme konusunda büyük sıkıntı çektiklerini belirtti.

Turan, ''Görme engelliler sesleri duyabildikleri için işitme engellilere göre biraz daha avantajlılar ancak işitme engellilerin durumu daha zor. Görme ve işitme engellilerin televizyon yayınlarını nasıl izlediklerini araştırdık. Batıdaki örnekleri inceledik ve bir rapor hazırlayarak TRT yönetimine sunduk. TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin de çok olumlu yaklaştı ve TRT içinde de bir çalışma başladı. TRT işe ilk olarak, 'sesli ve yazılı betimleme sistemi' için yeni uydu satın alarak başladı'' diye konuştu.

Test yayınının yaklaşık 6 aydır başarıyla devam ettiğini ve yayınlarının Haziran ayından itibaren tüm işitme ve görme engellilerin istifadesine sunulacağını kaydeden AK Partili Turan, ''Görme ve işitme engelli vatandaşlarımızın yapacağı tek şey, dijital televizyonlarına 'sesli ve yazılı betimleme sistemi'ne uygun bir kumanda almaları olacak. Kumandalarının 'sesli ve yazılı betimleme sistemi' tuşuna bastıklarında işitme engelliler için izledikleri programlardaki diyalogların tamamını alt yazı olarak görecekler. Görme engelliler için de 'yan ses' gibi, sesli olarak betimleme yayını yapılacak.''