TSK YPG'ye süre verdi sıra da orası var

TSK YPG'ye süre verdi sıra da orası var
Güncelleme:

Suriye sınırını geçen TSK YPG'ye 48 saat süre verdi.

Savaş uçakları, roket sistemleri, obüsler, tanklar, zırhlılar, İHA’lar, bordo bereliler, istihkam birlikleri ve 2 bin kişilik ÖSO timi... Askeri uzmanlar bu kadar gücün sadece Cerablus için değil 45x98 kilometrelik ‘güvenli bölge’ için hazırlandığını söylüyor. Üstelik sırada Fırat’ın doğusu da var.

Fırat Kalkanı Harekatı için Suriye içine çok sayıda tank ve Özel Kuvvetler mensubu sevk eden Türkiye, operasyonu büyütmeye hazırlanıyor. PKK'nın Fırat doğusuna çekilmeme ihtimaline karşı bölgedeki PKK hedefleri tek tek belirlendi. Mobilize duruma geçen hedefler imha edilmeye başlandı. Askeri uzmanlara göre Türkiye, 'Fırat Kalkanı' için hazırladığı askeri kuvvetle, Suriye krizinin ilk başından buyana talep ettiği 'güvenli bölge'yi rahatlıkla kurabilir. Üstelik sınır hattını terörden tamamıyla arındırmak için namlular Fırat'ın doğusuna da çevrilebilir. 
 
BU GÜÇ CERABLUS'U AŞAR
 
TSK, Fırat Kalkanı için sınır içinde ve dışında iki tank taburu görevlendirdi. Bir istihkam taburu sınırı aşıp Cerablus'taki bombalı tuzakları ve mayınları temizliyor. 70 kilometre menzilli Çoklu Namlulu Roketatar Sistemleri (ÇNRA), 40 kilometre etkili menzile sahip T-155 Fırtına obüsleri, Hava Kuvvetleri'ne bağlı F-16 jetleri, anlık istihbarat için insansız hava araçları (İHA), zırhlı savunma sistemleri, yaklaşık 2 bin kişiden oluşan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) gücü veGenelkurmay'a bağlı 2 tabur bordo bereli, aktif olarak operasyona katılıyor. Askeri kaynaklara göre Suriye içinde bulunan tank sayısı şimdilik 52. Bunun yanında 50'ye yakın tank da sınıra sıfır noktada hazır vaziyette bekliyor. 100'ü aşkın tank, top ve roket sisteminin kullanıldığı bu askeri kuvvet sadece Cerablus için hazırlanmadı. 24 Ağustos'taki Cerablus operasyonu için, 'Fırat Kalkanı'nın sadece ilk safhası' yorumları yapılıyor

HEDEFLER BELİRLENDİ
 
Fırat Kalkanı için saha istihbaratı da etkin bir şekilde kullanılıyor. Cerablus ve Münbiç çevresindeki PKK/PYD noktaları tek tek tespit edildi. Öte yandan Türkiye, IŞİD karşıtı uluslararası koalisyona PYD hedeflerinin mobilize duruma geçmesi halinde vuracağı bilgisini verdi. Dün öğleden sonra PYD'li teröristlerde hareketlilik tespit edilince Amame köyündeki PYD hedefleri Hava Kuvvetleri'ne bağlı uçaklar tarafından imha edildi. Aynı zamanda sınır dışına tanklara 'hazır bekleyin' talimatı gitti. Öte yandan Türkiye içindeki hava indirme unsurlarına da harekat emri verildi.

DOĞUYA SIÇRAMALI
 
Askeri uzmanlara göre, Fırat Kalkanı için hazırlanan personel ve askeri sistemlerin sadece Cerablus için yapılmış olması imkansız. Emekli Tankçı Binvaşı Ali Coşar, sınır içi ve dışındaki yığınağın çok büyük bir operasyon hazırlığının göstergesi olduğunu söylüyor. Coşar, “Hareket her ne kadar Cerablus ile başlasa da harekatın adı Fırat Kalkanı, burası 'güvenli bölge' olarak tabir edilen alanın içerisinde. Cerablus'tan başlayp güney batı ve batıyı da kapsayan bir alandan bahsediliyor ve bu alanın içinde Münbiç de bulunuyor” diyor.

GÜVENLİ BÖLGEYE YETER
 
Cerablus bölgesini bilenler için “Bu kadar kuvvet, bu kadar dar alanda ne arıyor?” sorusunun gündeme geldiğini belirten Coşar, “Eğer PYD güçleri Münbiç'ten çekilmezse bu harekat, operatif ve stratejik bir konumdaki Münbiç ile de genişletilecektir. Böyle bir operasyon için de 2 tank taburu, piyade gücü, hava desteği ve özel kuvvet desteği gerekir. Şu an sahada bulunan güç de zaten bu nitelikte. Halihazırdaki güçle 45 kilometre derinliğinde ve 98 kilometre uzunluğundaki bir alanda kontrol kolaylıkla sağlanabilecektir. Mevcut hazırlıklı gücümüzle, Suriye krizinin başından buyana talep ettiğimiz güvenli bölge projesini hayata geçirebiliriz” dedi. Coşar'a göre Fırat batısında yürütülen operasyon, Fırat doğusunda da uygulanmalı. “Sınır güvenliği sınırın ötesinden başlar” diyen Coşar, şunları söylüyor: 
 
TERÖR İHRAÇ EDEBİLİRLER
 
“Uluslararası koalisyonun PYD'ye verdiği silahlar PKK'ya gidiyor. Fırat doğusundaki hudut bölgesi geçişken bir alan. Dolayısıyla o bölgedeki PKK hakimiyetindeki yerlerden Türkiye'ye terör ihraç edilebilir. O bölgelerde PKK/PYD'nin varlığı PYD'ye verilen silahlar Kamışlı üzerinden Nusaybin'e gidiyor demektir. Buraları emniyete almadan bu silahların ve terör unsurlarının Türkiye'ye geçmeyeceğini garanti edemeyiz.”
 
HANGİ BİRLİK NE YAPIYOR?
 
Özel Kuvvetler, sınır dışında hava kuvvetlerine hedef kıymetlendirme, yani lazer işaretleme yapıyor. Topçu atışlarına da atış düzeltme faaliyeti icra ediyor. Suriye içerisindeki 4 ÖKK taburu ikiye ayrılıyor. Bir grup ÖKK mensubu MİT ile birlikte istihbarat faaliyeti yürütürken diğer grup operasyonel faaliyet gösteriyor. ÖSO'nun yapamayacağı 'nokta operasyonlar'da görevi ÖKK devralıyor. Cerablus'ta yürütülen operasyonun Özel Kuvvetler işi olduğu belirtiliyor. Fırat Kalkanı için görevlendirilen iki tank taburu ise sahada piyade gücü olarak görev yapan ÖSO mensuplarına kalkan görevi görüyor. Aynı zamanda top ve obüslere nazaran yakın ateş desteği sağlıyor. Sınırötesindeki bir tabur istihkam askeri de bölgedeki mayınlı tuzak ve bombaları belirleyerek imha ediyor.

Yeni Şafak

Etiketler Suriye TSK ypg süre