TSK'da şok ! Donanma Komutanı istifa etti

TSK'da şok ! Donanma Komutanı istifa etti

Donanma Komutanı, Balyoz davası kararı ve askeri casusluk soruşturmasına tepki olarak ordudan ayrıldı.

TSK’yi sarsan bir istifa daha ! Balyoz davası ile ilgili kararın açıklanmasının ardından istifa ettiği bilgisi kulaktan kulağa yayılan Donanma Komutanı Oramiral Nusret Güner, İzmir’de açılan “casusluk” davasının ardından TSK’dan ayrıldı.

Güner'in bu tepki istifasının bir süredir medyadan saklanması ise ilginç..

İstifayla birlikte gelecek dönemde yeni Deniz Kuvvetleri Komutanı'nın bir orgeneral değil korgeneral olacağa benziyor. Bu istifanın TSK'daki komuta kademesinde sıkıntılar yaratacağı düşünülüyor.

"ELİMİZDEN HİÇBİR ŞEY GELMİYOR"

Çarpıcı haberi Cumhuriyet gazetesi manşetinden duyurdu. Barkın Şık imzalı haberde Güner’in “Arkadaşlarımız birer birer hapse atılıyor elimizden hiçbir şey gelmiyor, gelmediği gibi bir de biz buna yardım ediyoruz” dediği belirtiliyor. Haberde ayrıca Deniz Kuvvetleri’nde yeni istifaların da yolda olduğu ileri sürüldü.

‘BİLGEL DE BIRAKABİLİR’

Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Veysel Kösele’nin “casusluk” davasından 21 yıl ceza istemiyle yargılanmasının istenmesinin ardından Güner’in talebi işleme konulduğu belirtilen haberde, ağustos ayında görev süresi dolacak olan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel’in yerine atanacak isim kalmadığı aktarılıyor. Haberde Güner'i istifaya götüren sürecin ayrıntıları böyle kaydediliyor:

GÖLCÜK'E YAPILAN BASKINI SİNDİREMEMİŞTİ

Güner’in, Gölcük’e yapılan baskını ve savcıların daha sonra Balyoz davasında kullanılan belgeleri elleriyle koymuş gibi bulmalarını hâlâ hazmedemediği ve ayrıca o sırada Donanma Komutanı olan Oramiral Bilgel’in savcıları hararetle karşılamasını, giderlerken kendilerine kravat hediye etmesini de içine sindiremediği dile getirilmişti.

CASUSLUK DAVASI

Güner’in istifasını Deniz Kuvvetleri Komutanı Bilgel’in, “Şu sıradaki bir istifa hepimizi zora sokar, ocak ayı geçtikten sonra tekrar dağerlendirirsin” diyerek işleme koymadığı belirtiliyordu. Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Veysel Kösele hakkında İzmir’deki casusluk davasında 21 yıl hapis cezası istemesinin ardından Güner’in talebi işleme konuldu. Veysel Kösele savcılık tarafından “Gürcistan ile TSK arasında yapılan anlaşmalar, gizli görüşmeler, askeri personele dair fişleme tutanaklarını saklamak ve yabancı güçlere vermekle” suçlanıyordu.

Kösele’nin, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel’in Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’i arayarak, “Benim hemen altımdaki komutan tutuklandı, bu durumda benim de istifa etmem gerek, bu görevi sürdürmem olanaksız” demesi üzerine serbest bırakıldığı iddia edilmişti.

Bunun üzerine Özel ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında yapılan görüşme üzerine Kösele’nin tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığı iddia edilmişti. Görüşmeden üç gün sonra da mahkeme Veysel Kösele’nin, “delilleri karartma ve kaçma tehlikesi olmadığı” gerekçesiyle serbest bırakılmasına karar vermişti.

AYDINLIK VE ATAKLI GÜNDEME GETİRDİ

Oramiral Güner’in istifa ettiği, ancak bu istifanın kuvvet komutanından geri döndüğü iddiası ilk kez Aydınlık Gazetesi tarafından ileri sürülmüştü.

Önceki gün de Vatan Gazetesi yazarı Can Ataklı da bu istifanın ayrıntılarını sıralamıştı. Ataklı köşesinde, “Aldığım bilgiye göre Donanma Komutanı Nusret Güner kasım ayında istifa etmiş. Gerekçesi çok basit; Arkadaşlarımız birer birer hapse atılıyor elimizden hiçbir şey gelmiyor, gelmediği gibi bir de biz buna yardım ediyoruz” görüşüne yer verdi.

Hürriyet Gazetesi'nde ise o istifanın yürürlüğe konulduğu ileri sürüldü. Güvenilir kaynaklar, “Donanma Komutanı’nın istifa ettiği ancak bunun kuvvet komutanınca işleme konulmadığı iddiası doğru mu?” sorusuna, “Doğru gibi” yanıtı vermekle yetindiler.

“Oramiral Güner hâlâ görevinin başında mı?” sorusuna önce “Evet” yanıtını veren güvenilir kaynaklar, bir süre sonra, “İstifa yürürlüğe konuldu” mesajını ilettiler.

İŞTE O İDDİALAR

Hürriyet'ten Uğur Ergan'ın haberine göre askeri kulislerde ise Oramiral Güner’in istifasına gerekçe olarak şu iddialar konuşuluyor:

- Güner, Donanma Komutanlığı’nın bulunduğu Gölcük’e yapılan baskın ve savcıların Balyoz davasında kullanılan belgeleri elleriyle koymuş gibi bulmaları, kendisinden önce Donanma Komutanı olan şimdiki Deniz Kuvvetleri Komutanı olan Oramiral Bilgel’in de hiçbir şekilde karşı koymayıp aksine savcılara kravat hediye etmesinden ciddi şekilde rahatsızlık duydu.

- Oramiral Güner bu rahatsızlığını birçok kez Kuvvet Komutanı Oramiral Bilgel’e iletmesine rağmen söylediklerinin ciddiye alınmadığı izlenimi edindi.

- Oramiral Güner, istifa konusunda kararlı olduğunu göstermek için istifa dilekçesinin suretini bazı yakın çalışma arkadaşlarına da verdi.

KİTAPTA MÜTHİŞ İDDİALAR

Savcılara kravat hediye edilmesi olayını Balyoz davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümamiral Semih Çetin, “Bir İhanetin Öyküsü-Hasdal’da Bir Amiral” kitabında anlatmıştı. Kitaptan o bölüm özetle şöyle:

- “Tutanaklar imzalandı. Saat neredeyse gecenin 2’si olmuştu. Üs Komutanı’na savcılarla birlikte Komutanın makamına geçmelerini, benim de birazdan geleceğimi söyledim. Durumu Ankara’ya rapor edecektim. Konuşmamı bitirip dışarı çıktığımda Genel Sekreteri Donanma Komutanlığı amblemli hediye torbalarından biriyle görünce şaşırdım:

- Hayrola, nedir bunlar?

- Kravat komutanım. Donanma Komutanı savcılara hediye edecek.

- Emin misin? Bir yanlışlık olmasın?

- Emir subayı şimdi telefonla söyledi. Komutan emretmiş...

Adeta nutkum tutulmuştu. Kimliği belirsiz bir ihbar mektubu ile gecenin bir yarısı Donanma Karargâhını yerle bir eden savcılara, bugünün anısına denizci motifi taşıyan kravat hediye edecektik. Yapacak bir şey yoktu. Savcılar Komutanın odasındaydı. Tartışmanın bir olanağı yoktu. Donanma Komutanı “Sizi biraz üzdük bu akşam” diyerek gülümseyen savcıya, ‘Gerçekten çok üzüldüm’ diyerek hediyesini takdim ederken sinirden ağlamamak için kendimi zor tutuyordum.”

Kaynak:
Cumhuriyet, Vatan ve Hürriyet