TSK'dan şüpheli ölümler için bir ilk

TSK'dan şüpheli ölümler için bir ilk

Şüpheli asker ölümünde acılı aileler aydınlanacak. İşte ilk yapılan uygulama..

TSK, vatani görevini yaparken 22 yılda 2 bin 220 askerin şüpheli ölümü üzerine ailelerine birlikte olay yerini inceleme, otopsi ve tanıkları dinleme imkanı getirdi. Konya’da nöbette yaralanıp hastanede can veren Er Emin Ece’nin dayısı, avukatla birliğe gidip olayın nasıl olduğunu öğrendi, ailenin kafasında soru işareti kalmadı...

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin İç Hizmet Kanunu’na zorunlu vatani görevini yaparken hayatını kaybeden askerlerin ‘şüpheli ölüm’ iddialarının önüne geçilmesi için 22 Ocak 2015’te madde eklendi. 120. maddeye eklenen ‘Ek 2 Madde’ye göre, vatani görevini yaparken hayatını kayseden askerlerin ailelerine avukatları ile olay yeri inceleme, otopsi, tanıkların dinlenmesi işlemlerinde hazır bulunlamaları imkanı tanındı. Avukat tutma imkanı olmayan ailelere ise baronun avukat verilmesi kanuna bağlandı.

İlk örnek Konya’da

Ocak’ta yürürlüğe giren bu kanun, ilk olarak Konya’da hayatını kaybeden Emin Ece için uygulandı. Geçtiğimiz cuma günü Konya’nın Beyşehir ilçesine bağlı Doğanbey Mahallesi’ndeki Jandarma Karakolu’nda görev yapan er Emin Ece, nizamiye nöbetinde silahından çıkan ve karın bölgesine gelen tek kurşunla ağır yaralandı. Daha sonra kaldırıldığı hastanede kan kaybından öldü. Ve acı haber, ailesine bildirildi. Daha sonraTSK İç Hizmet Kanunu’nda yapılan son değişiklik çerçevesinde, hayatını kaybeden erin erin dayısı Hasatan Atmaca ve Konya Barosu’nca görevlendirilen avukata önce karakol komutanı bilgi verdi. Daha sonra ikilinin silah arkadaşlarıyla görüşmesi sağlandı. Güvenlik kamera görüntüleri de izlettirildi.

'İzin almak için kendini vurmuş'

Ağabey Faruk Ece, kardeşinin psikolojik bir sorununun olmadığını belirterek şunları söyledi: “Kardeşim 5 yıldır boks yapıyordu. Arkadaş canlısıydı. Hayatına kastedecek biri değildi. Ölüm haberi geldiğinde şüpheyle yaklaştık. Sonra dayım ve avukatımıza hayatını kaybettiği askeri birlikte bilgi verilmiş. Bu bilgilendirmeden sonra aile olarak kafamızda soru işareti kalmadı. Çünkü kardeşim izne çıkmak için kendini yaralamaya kalkmış. Bir hafta önce bir arkadaşı benzer yöntemle izin almış. Bize de ayın 14’ünde izne çıkacağını ve paraya ihtiyacı olduğunu söylemişti. Bu bilgiler birbiriyle örtüştü. Kamera kayıtlarında da kardeşimin kulübeye bir kaç kez girip çıktığı görülüyor. Sonra silah sesi duyuluyor. Ardınan kulübeye yardıma koşanlar görülüyor. Bu bilgiler ve kayıtlar kardeşimin kendini vurduğunu ispatlıyor. Aile olarak kafamızda bir şüphe kalmadı.”

Kışlada 22 yılda 2 bin 220 ölüm

Kışlada ölümlerle ilgili olarak şimdiye kadar resmi makamlardan bir açıklama yapılmadı. Ancak Şüpheli Asker Ölümler ve Mağdurları Derneği Başkanı Oktay Can’a göre son 22 yılda 2 bin 220 asker, kışlada şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Bu rakama intihar vakaları dahil. Ancak kışlada intiharlar ile ilgili 2002-2012 yılları arası için Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın TBMM’de verdiği bilgiye göre 2002 - 2012 yılları arasında TSK’da 983 asker intihar etti. Son 3 yılda ise bu rakam 159 oldu. Son 5 yılın toplamı ise bin 142.