Ttd’den Domuz Gribi Açıklaması

Ttd’den Domuz Gribi Açıklaması

Türk Toraks Derneği Solunum İnfeksiyonları Çalışma Grubu, domuz gribiyle (H1N1) ilgili açıklama yaptı.

Türk Toraks Derneği Solunum İnfeksiyonları Çalışma Grubu, domuz gribiyle (H1N1) ilgili açıklama yaptı.

Türk Toraks Derneği Solunum İnfeksiyonları Çalışma Grubu tarafından yapılan açıklamada, 2009 yılından bu yana domuz gribinin Türkiye'de en sık rastlanan virüs olduğu ve yüksek ateşli seyrettiğine dikkat çekilerek, "İnfluenza virusu antijenik yapısında küçük değişiklikler yaparak mevsimsel epidemilere neden olur. Sonbahar kış aylarında yüksek ateşli solunum yolu enfeksiyonlarının aniden artışı influenza epidemisini yani grip salgınını düşündürmelidir. Epidemi 2-3 haftada en yüksek düzeye ulaşır ve 5-6 hafta sürer. Tüm ayaktan ve yataklı tedavi kurumlarına başvurular artar" denildi.

Özellikle hasta kişilere temasa dikkat edilmesi şeklinde uyarıda bulunulurken, temasın sınırlandırılması ve istirahat edilmesi gerektiği belirtilerek, "Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınmalıdır. Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat edilmelidir. Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kağıt mendil çöp kutusuna atılmalıdır. Sabun ve su ile eller sık sık yıkanmalıdır. Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınmalıdır. Yüzeyler sık sık temizlenmelidir" denildi.

Aşı olunacak kişilere de dikkat çeken açıklamada, "65 yaş ve üzerindeki kişiler ile yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişilerin, bu durumlarını belgelendirmeleri halinde sağlık raporu aranmaksızın; astım dahil kronik akciğer ve kalp-damar sistemi hastalığı olan erişkin ve çocuklar, şeker hastalığı dahil herhangi bir kronik metabolik hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, kan hastalığı veya bağışıklık sistemi baskılanmış olan erişkin ve çocuklar ile 6 ay-18 yaş arasında olup, uzun süreli aspirin tedavisi alan çocuk ve gençlerin hastalıklarını belirten sağlık raporuna dayanılarak, hekim tarafından reçete edildiğinde, yılda bir defaya mahsus olmak üzere grip aşısı bedelleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında karşılanmaktadır. Bu kişiler hekime başvurarak reçete ile eczanelerden aşılarını alabilirler" ifadelerine yer verildi.