Tü Eski Rektörü İnci: Ergenenin Suyuyla Üretilen Ürünlerde Ağır Metaller Toksik Düzeyde Var

Tü Eski Rektörü İnci: Ergenenin Suyuyla Üretilen Ürünlerde Ağır Metaller Toksik Düzeyde Var

TRAKYA Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Osman İnci, "Ergene Nehri suyu ile üretilen tüm ürünlerde belirli ve net olarak ağır metaller toksik düzeyde olduğu kanıtlanmıştır” dedi.Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesi’nde düzenlenen...

TRAKYA Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Osman İnci, "Ergene Nehri suyu ile üretilen tüm ürünlerde belirli ve net olarak ağır metaller toksik düzeyde olduğu kanıtlanmıştır” dedi.

Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesi’nde düzenlenen 17'nci Ulusal Halk Sağlığı Kongresi’nde konuşan, eski Rektör Prof.Dr. Osman İnci, Ergene Nehri’nden sulanan tarlaların üretilen sebzelerin tamamını etkilediğinden insan sağlığına ciddi hastalıklara yol açtığına dikkat çekti. Geçtiğimiz günlerde Ergene Nehri ile sulanan çeltiğin kansere yol açtığı yönündeki açıklamayı hatırlattı.

Prof.Dr. Osman İnci, Halk Sağlığı Derneği’nin Trakya’yı pilot bölge seçmesinin çok önemli olduğunun altını çizerek, “Türkiye’de ilk tarımda toprak kirliliği 1986 yılında Kırklareli’nde başlamıştır. Bugüne kadar kimse Ergene’nin kirlenmediği söyleyemedi. Bölgemiz Türkiye çeltik üretiminin yüzde 44'ünü karşılıyor. Çeltik su içerisinde yetişen bir bitki. Çeltik üreticileri son bir başvuru yaparak suç duyurusunda bulunmuşlar. Ben bu dosyayı alan savcımızdan özellikle rica ediyorum, lütfen suç duyurusunu ciddiye alsınlar, belgeleri ve bilimsel verileri, hukukun dosyalarına girmesine fırsat versinler. Artık o su ile üretilen tüm ürünlerde belirli ve net olarak ağır metaller toksik düzeyde olduğu kanıtlanmıştır. Bu bölgede bu yalnızca çeltiğe özgü değildir. Patateste, soğanda, biberden maydonoza, ayçiçeği ve buğdayda da tespit edilmiştir. Bu belgeli olarak yayımlandı. Ergene Nehri’nden sulanan sebzelerin yaptığım testlerde hiç de küçümsenmeyecek şekilde insan sağlığını tehdit eden ağır metal rastlanmıştır” dedi.

"4'ÜNCÜ DERECE ÇOK KİRLİ SU"

Edirne’nin Uzunköprü ilçesinden geçen Ergene Nehri’nin kenti olumsuz etkilediğini hatırlatan Uzunköprü’nün CHP’li Belediye Başkanı Enis İşbilen, konferansta gazetecilerin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, “Ergene Nehri ilçemizin içinden akıyor. Bu da bizi çok etkiliyor. Son aldığımız su örneğine göre, nehirdeki suyun '4'üncü derece çok kirli su' olduğunu öğrendik. Kirliliğin bitirilmesi için hukuken ve bilimsel yönde çalışmaların hızlı şekilde yapılması gerekiyor” dedi.

Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Komisyonu Üyesi ve Ergene Platformu Dönem Sözcüsü Avukat Bülent Kaçar da nehirdeki kirliliğin sonlandırılması için hukuksal olarak bir mücadelenin içerisinde olduğunu söyledi. Ergene Nehri'ne yönelik denetimlerin artırılması gerektiğini aktaran Kaçar, kimyasal arıtma tesislerin gündeme gelmesini istediklerini kaydetti.

DOKTOR GÖREVİNDEN ALINMIŞTI

Öte yandan Edirne Devlet Hastanesi Gastroentoloji uzmanı Dr. Dilek Tuncer, geçen ay Ergene Nehrinin kirliliğinin kanser riski yarattığı açıklaması üzerine, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin tarafından açığa alındıktan bir süre sonra görevine iade edilmişti.

FOTOĞRAFLI

TÜ ESKİ REKTÖRÜ İNCİ: ERGENE'NİN SUYUYLA ÜRETİLEN ÜRÜNLERDE AĞIR METALLER TOKSİK DÜZEYDE VAR

TÜ ESKİ REKTÖRÜ İNCİ: ERGENE'NİN SUYUYLA ÜRETİLEN ÜRÜNLERDE AĞIR METALLER TOKSİK DÜZEYDE VAR