TÜBİTAKtan İETTye bilgilendirme toplantısı

TÜBİTAKtan İETTye bilgilendirme toplantısı

İETT Genel Müdürü Kahveci: "Belediye olarak bütçemizin yüzde 60'ını yatırıma ayırıyoruz. Bunun da yüzde 70 ya da 80 civarı aşağı yukarı 10-12 milyar liraya denk geliyor, hepsi ulaşım altyapısına harcanıyor"

KOCAELİ (AA) - İstanbul Elektrik, Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT) Genel Müdürü Mümin Kahveci, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sahip olduğu bütçenin yüzde 60'ını yatırım için kullandığını belirterek, "Bunun da yüzde 70 ya da 80 civarı aşağı yukarı 10-12 milyar liraya denk geliyor, hepsi ulaşım altyapısına harcanıyor" dedi.

 Türkiye Sanayi ve Sevk İdare Enstitüsü'nde (TÜSSİDE) düzenlenen toplantıda, Türkiye Bilimsel Araştırmalar ve Teknoloji Kurumu'na (TÜBİTAK) bağlı enstitülerin yöneticileri, toplu ulaşım ve lojistik konusunda gerçekleştirebilecekleri projelere ilişkin sunum yaptı.

 İETT Genel Müdürü Mümin Kahveci, burada yaptığı konuşmada, kurum olarak 1871 yılından beri İstanbul'da toplu taşıma hizmeti verdiklerini bildirerek, bunu sürdürülebilir kılmak için çok emek sarf ettiklerini söyledi. 

 

- "Yılda 500 ila 1 milyar lira arasında yatırım yapıyoruz"

"Toplu ulaşım hizmetlerini geliştirmek için sadece İETT olarak yılda 500 milyon ila 1 milyar lira arasında yatırım yapıyoruz" diyen Kahveci, bu çerçevede TÜSSİDE ile yaklaşık 1 yıl önce "Esnek Ulaşım Hattı Projesi"ni başlattıklarını dile getirdi. 

Kahveci, projenin küçük bir bölümünü uygulamaya başladıklarını ve çok olumlu sonuçlar aldıklarını kaydederek,  "Projenin çerçevesini biraz daha genişletip, farklı alanları da kapsayacak şekilde geliştirmeye çalışıyoruz. İstanbul sokaklarında 6 bin tane aracımız dolaşıyor, bunların 350 milyon liraya yakın yakıt tüketimi var. Düşünün bundan yüzde 1'lik yüzde 3'lük ekonomik sürüşle yapacağımız tasarrufun İstanbul'a ne kadar katkısı olacak" ifadesini kullandı. 

Trafiğin bütün dünyada olduğu gibi İstanbul'un da başlıca problemi olduğuna dikkati çeken Kahveci, "Belediye olarak bütçemizin yüzde 60'ını yatırıma ayırıyoruz. Bunun da yüzde 70 ya da 80 civarı aşağı yukarı 10-12 milyar liraya denk geliyor, hepsi ulaşım altyapısına harcanıyor. Burada yapılan sunumların hepsi bize değinen çalışmalar. Önemli açıklarımız var, bunları düzeltmek için ciddi çalışmalar yapmamız gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu. 

 

-"Türkiye'nin 2023 hedefleri var"

TÜSSİDE Müdürü Tezer Battal ise enstitünün yerli sanayinin yönetim organizasyonundaki ihtiyacı olan eğitim ve danışmanlık hizmetlerini karşılamak amacıyla kurulan TÜBİTAK'a bağlı bir yönetim bilimleri ar-ge merkezi olduğunu vurguladı.

Kurumsal sistem çözümleri, sağlık teknolojileri değerlendirme, lojistik ve ulaştırma alanlarında çalışmalar yaptıklarını dile getiren Battal, Avrupa Birliği (AB) fonlarından yararlanılması konusunda da kurumlara katkı sağlayacak yeni yaklaşımları hizmete aldıklarını bildirdi. 

Battal, Türkiye'de 500'e yakın kuruma eğitim ve danışmanlık, 300 bin kişiye de eğitim hizmeti verdiklerini belirterek, "Türkiye'nin 2023 hedefleri var. Bu hedeflere ulaşılması kapsamında, öncelikli sektörler olan enerji, otomotiv, sağlık ve ulaştırma sektörlerini geliştirmeye çalışıyoruz. Yönetimin kalitesinin artırılması konusunda ne yapılması gerekiyorsa o konuda çalışmalarımıza hızla devam edeceğiz" dedi.

 

- Akaryakıt tüketim miktarının doğru ölçülmesi 

TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü Müdürü Mustafa Çetintaş da İETT'ye daha çok ölçümlerle ilgili ve kurumsal enerji tüketimini etkin şekilde yönetebilme konusunda yardımcı olabileceklerini söyledi.

Enerji ve doğal kaynak sağlama konusunda 5 tane performans göstergeleri olduğunu ifade eden Çetintaş, bu hizmetlerle yapılan ölçümlerin izlenebilirliğini güvence altına alma ve akaryakıt tüketim miktarının doğru ölçümüne yönelik İETT'ye katkı sağlayabileceklerini sözlerine ekledi.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Enerji Enstitüsü Müdür Yardımcısı Osman Okur, TÜBİTAK BİLGEM Bilişim Teknolojileri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Hüsnü Şahin ve Marmara Teknokent Genel Müdürü Orhan Çömlek de yürütülen projeler hakkında sunum yaptı.